Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-20 00:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ikeas-vd-varubristen-haller-i-sig-ett-bra-tag-till/

EKONOMI

Ikeas vd: ”Varubristen håller i sig ett bra tag till”

Jon Abrahamsson Ring var en gång assistent till Ingvar kamprad, sedan drygt ett år är han koncernchef för Inter Ikea
Jon Abrahamsson Ring var en gång assistent till Ingvar kamprad, sedan drygt ett år är han koncernchef för Inter Ikea Foto: Inter Ikea

Ikeas försäljning växer i världen igen, men koncernchefen Jon Abrahamsson Ring tror att varubristen kommer att hålla i sig ändå till nästa sommar.

– Transporterna och råvarorna blir bara dyrare, men vi vill ändå pressa priserna till kunden ännu mer, säger han till DN.

Liksom hos många andra företag har det blivit glesare på Ikeas butikshyllor. Det är brist på råvaror och färdiga produkter, och containerfrakterna över världshaven har blivit många gånger dyrare.

Men trots svårigheterna växer nu Ikea i världen igen efter fjolårets försäljningstapp, då möbeljätten bara hade tre veckor utan att något varuhus var helt stängt. Under räkenskapsåret 1 september 2020 till 31 augusti i år, steg omsättningen till 41,9 miljarder euro, en ökning med närmare 6 procent.

* Omräknat från euro med kursen från 31 augusti 2021. Källa: Ikea

– Vi vill ju vara ett bolag som är relevant för många, och det har vi visat under pandemin, när människor har återupptäckt hur viktiga deras hem är. Nu är vi tillbaka på en försäljning som före pandemin, det är något att vara stolt över, säger Jon Abrahamsson Ring, koncernchef för Inter Ikea.

Pandemin spökar dock fortfarande, den är en av förklaringarna till dagens globala handelskaos, med längre väntetider och stigande transport- och råvarupriser. Ikea-chefen beskriver det så här:

– Det råder obalans på flera olika sätt. Det gäller att få tag på bra råmaterial, det ska sedan fraktas till våra underleverantörer, som sedan ska ta varorna till hamnar, som från och till har stängts på grund av viruset, containrarna lastas inte av i tid eller står på fel ställe. Löser man ett problem, skapas nya.

Ikea har försökt motverka problemen genom att hitta alternativa logistiklösningar, en sådan har varit att chartra egna lastfartyg.

– Vi har också fokuserat ännu hårdare på det som efterfrågas mest, vilket lett till ökad försäljning av de varorna, säger Jon Abrahamsson Ring.

Hur länge håller denna situation i sig?

– Jag tror den kommer att påverka oss substantiellt under resten av detta räkenskapsår.

Fortsatt höga fraktpriser är inget bra ingångsvärde vad gäller den ambition Ikea-chefen lanserade i fjol: en stark prispress ska göra att möbeljätten blir ”tillgänglig” för uppemot tre miljarder människor, mot två miljarder i dag.

– Vi kommer i allra högsta grad att fortsätta det jobbet, vi vill att ännu fler ska ha råd med Ikea. Det handlar om att bli effektivare i allt från design och produktion till paketering, distribution och försäljning. Detta samtidigt som våra produkter blir hållbarare.

Pandemin har bidragit till att flytta försäljning till nätet, som globalt står för drygt 20 procent av försäljningen, men Ikea tror fortsatt på de fysiska butikerna. Under det senaste räkenskapsåret har man öppnat 45 enheter av olika slag. tanken är att hålla den takten fram till hösten 2023.

Källa: Ikea
Källa: Ikea

Ämnen i artikeln

Ikea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt