Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 06:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ilija-batljan-anhallen/

Ekonomi

SBB:s vd Ilija Batljan anhållen

Ilija Batljan.
Ilija Batljan. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vd:n och grundaren av fastighetsbolaget SBB, Ilija Batljan, har anhållits. Ekobrottsmyndigheten misstänker att han begått brott mot marknadsmissbrukslagen, enligt bolaget.

Ilija Batljan nekar till brott, skriver hans försvarare i ett sms till SvD.

Informationen gick ut från Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, strax efter 14 på tisdagseftermiddagen. Vd:n och grundaren Ilija Batljan är anhållen misstänkt för brott mot marknadsmissbrukslagen.

Ekobrottsmyndigheten bekräftar för DN att informationen stämmer men kan inte ge mer information än så. 

– Vi kan bekräfta de uppgifterna som de har gått ut med. I övrigt har vi ingenting att tillägga, säger Niklas Ahlgren, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten.

Vad handlar det om för typ av brott? 

– Vi hänvisar de frågorna till hans försvarare och till bolaget, säger Niklas Ahlgren. 

I SBB:s pressmeddelande framgår att vd:n är anhållen, och det rör sig om ett ”påstått brott mot marknadsmissbrukslagen”. Utöver det är informationen knapphändig även för Batljans kolleger, enligt Adrian Westman, chef för investerarrelationer på SBB. 

– Vi har ingen ytterligare information utöver det vi kommunicerat. När vi har väsentlig information kommer vi så klart att kommunicera ut det, säger Adrian Westman. 

Gripandet ska inte ha skett på arbetsplatsen enligt honom. 

– Vi har inte haft något tillslag hos SBB, vi har inte haft något besök från polisen hos oss. Informationen är även för vår del knapphändig just nu, säger Westman. 

Under Ilija Batljans frånvaro kommer vice vd Krister Karlsson att träda in som tillförordnad verkställande direktör, enligt bolaget.

Inom ramen för brott mot marknadsmissbrukslagen ryms bland annat olika typer av marknadsmanipulation, insiderbrott och röjande av insiderinformation. Det är brott som om de bedöms vara grova kan ge flera års fängelse. 

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, har lång erfarenhet från finansbranschen, bland annat som ansvarig för aktiehandel på Nasdaq. Enligt honom tyder den knapphändiga information som finns på att Batljan på något sätt använt information på ett sätt han inte får som vd i ett börsnoterat bolag. 

– Med tanke på att han blir anhållen kan det i det här läget inte handla om så mycket annat än att han använt information på otillbörligt sätt, säger sparekonomen Joakim Bornold.

Mer exakt vad Batljan gjort sig skyldig till och i vilket sammanhang är svårt att spekulera i poängterar han samtidigt. 

– Men det mest sannolika är såklart att det rör SBB, säger Bornold. 

Nyheten har fått SBB-aktien störtdyka med nära 40 procent på Stockholmsbörsen. Ett par timmar efter att bolaget gått ut med informationen var kursen något återhämtad men ändå ner med omkring 20 procent.

– Att kursen sjönk så drastiskt efter beskedet har dels att göra med hur viktig han är för bolaget, men också att marknadens förtroende för bolaget är väldigt lågt. Bolagsbygget är starkt ifrågasatt från många håll och kanter i bostadsbranschen, säger Joakim Bornold.

Ilija Batljan, 52 år, är tidigare Socialdemokratisk politiker. Han har bland annat varit kommunalråd i Nynäshamn och därefter landstingspolitiker i Stockholm.

Då han slutade som politiker 2011 blev han vice vd i Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Dombron, som senare ändrade namn till Rikshem, med omkring 25.000 bostäder. I december 2015 fick han sparken från vd-jobbet på Rikshem sedan det uppdagats att han gjort stora fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera styrelsen, skriver TT.

Året efter startade han fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB som äger och förvaltar hyresrätter och fastigheter.

DN har sökt Ilija Batljans försvarare, som inte återkommit. I ett sms till Svenska Dagbladet uppger han bara att Ilija Batljan nekar till brott.