Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ilmar Reepalu: Vinsterna för välfärdsföretagen är väldigt höga

Ilmar Reepalu.
Ilmar Reepalu. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringens utredare Ilmar Reepalu säger till DN att vinsterna för de företag som bedriver verksamhet inom bland annat skola, vård- och omsorg är ”väldigt höga”.

Reepalu säger till SVT:s Agenda att vinsterna för välfärdsföretag ska minskas och att de ska vara mindre än tio procent, skriver SVT Nyheter. SVT har tidigare avslöjat att siffran kan hamna på åtta procent.

Men så långt vill Reepalu inte gå när DN talar med honom:

– Hur stor procent som är rimlig vill jag inte gå in på. Men mitt uppdrag gäller att se till att så mycket som möjligt av skattepengarna går tillbaka in i verksamheten för att förbättra kvaliteten på den.

– Och det finns ett ganske lite investeringsbehov för dessa företag då deras största tillgång är humankapitalet.

Utredningen ska lämnas den första november och ska då ha undersökt vilka effekter en vinstnivå kommer att få på företagen. Ensamutredaren har tittat på företag med minst 40 procent offentlig finansiering.

Enligt Reepalu är risken för de företag som han utreder lägre än inom den privata sektorn:

– Den som köper tjänsten kan ju aldrig gå i konkurs, så på det sättet är den mindre riskutsatt. Sedan finns det andra risker, som politiska.

Reepalu konstaterar att vinstnivån ligger på i snitt 40–50 procent, fyra, fem gånger så högt som inom den marknadsdrivna tjänstesektorn.

Är det rimligt?

– Självklart är det väldigt högt. Men jag är inte för ett vinstförbud och de som investart pengar ska få en rimlig avkastning. Det gäller att försöka hitta en balanspunkt. Men det är tveksamt om man ska räkna sin rörelsemarginal på om man köpt upp andra företag för andra priser och då själv bestämma procentsatsen för vinsten.

Läs också: Pressa bolagen att höja kvaliteten i välfärden

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.