Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

IMF godkänner Greklandslån

Internationella valutafonden (IMF) godkände på torsdagen ett stödlån värt 28 miljarder euro till Grekland. Lånet är en del av det senaste internationella räddningspaketet till det skulddrabbade landet.

1,65 miljarder euro ska omedelbart betalas ut till Grekland, enligt IMF. Därmed är månader av finansiell osäkerhet för Grekland över.

Greklands ekonomi väntas ha återhämtat sig från recessionen först 2014, sade den Internationella valutafonden i samband med att stödlånet till det skuldsatta landet tillkännagavs.

IMF uppskattar att den grekiska ekonomin kommer att krympa med 4,8 procent i år, följt av nollprocentig tillväxt 2013 för att åter nå en tillväxt på 2,5 procent år 2014. Greklands bruttonationalprodukt ska också ha sjunkit med 6,9 procent under 2011.

De nya siffrorna är något mer pessimistiska än tidigare uppskattningar, som trott på en treprocentig minskning under 2012 och en blygsam tillväxt på 0,3 procent under 2013. Minskningen under 2011 uppskattades tidigare till 6,0 procent.

I onsdags godkände euroländerna formellt det andra stödprogrammet till Grekland, och gav stödfonden EFSF mandat att låna 34,9 miljarder euro för stöd till Grekland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.