Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

IMF varnar för Kinas växande skulder – påminner om USA före finanskrisen

IMF varnar för Kinas skulder. Arkivbild
IMF varnar för Kinas skulder. Arkivbild Foto: Andy Wong

Internationella valutafonden, IMF, varnar för att nästa globala finanskris kan utlösas av Kinas växande skulder. I den första stora genomgången av Kinas finansiella system på sex år noterar fonden att en utveckling ägt rum som påminner om den i USA åren innan finanskrisen 2008.

IMF pekar i rapporten som presenterades på torsdagen på en konflikt mellan åtgärder som Kina vidtagit för att öka tillväxten och skapa arbetstillfällen (som kommit i första hand) och dem som går ut på att minska de finansiella riskerna.

De senaste åren har tillgången på krediter vuxit snabbare än BNP, vilket lett till en kvot mellan krediter och tillväxt som nu är 25 procent över den långsiktiga trenden och mycket hög i ett internationellt perspektiv – en nivå som riskerar att leda till svåra finansiella trångmål, redovisar IMF.

Rapporten noterar att kinesiska myndigheter i år gjort finansiell stabilitet till en prioritering, men att de ännu inte tagit itu med underliggande orsaker som skapar riskerna.

Kina bör koncentrera sig mindre på kreditexpansion, ekonomisk tillväxt och högre skulder hos lokala myndigheter och mer på att identifiera framtida risker, framhåller IMF.

Det är på lokal nivå problemen är störst. Många gånger har olönsamma statliga fabriker getts nya lån för att expandera sig ur hopplösa ekonomiska lägen – i försök att rädda arbetstillfällen på orten. Krediterna ger bara konstgjord andning, sätter inte press på fabrikerna att effektivisera verksamheten och gör att skulderna växer.

”Resultatet är en skuldkvot för kinesiska företag som nått 165 procent av BNP och skulder hos hushållen som vuxit med 15 procentenheter mot BNP de senaste fem åren”, enligt IMF.

När världen senast drabbades av en finanskris 2008-2009 fungerade Kina som ett lok för tillväxten i världsekonomin. Det skedde med samma metoder som i dag kritiseras, kraftig stimulans på motsvarande 4.000 miljarder kronor och frikostig kreditgivning.

Den kinesiska centralbanken prisar officiellt rapporten från Internationella valutafonden, men är oenig med IMF när det gäller vissa av resultaten och hur de tolkats, skriver Financial Times.

Samtliga fyra stora kinesiska banker klarade fondens stresstest, men 27 av 33 banker gjorde det inte. De har inte tillräckligt med kapital för att klara ett allvarligt scenario. Det föranledde Internationella Valutafonden till uppmaningen att kinesiska banker måste öka sina buffertar av kapital.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.