Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

IMF varnar för svag svensk tillväxt

Svensk finans- och penningpolitik får godkänt av en delegation från Internationella valutafonden (IMF), som i veckan avslutat ett årligt besök i Sverige.

Men IMF varnar samtidigt för att Sverige står inför en rejäl inbromsning, med svag export och en tillväxt på någonstans mellan noll och en procent i år. En allt starkare krona är ett problem som fonden pekar på.

Sveriges direkta exponering mot krisländerna i eurozonen är begränsad och bankerna är välkapitaliserade, konstaterar IMF i rapporten.

Men samtidigt är Sveriges förhållandevis stora banksystem, över fem gånger större än landets BNP, sårbart. Bland annat på grund av beroendet av dollarfinansiering och den stora exponeringen mot andra europeiska ekonomier, enligt fonden.

IMF lyfter även fram hushållens stora skuldsättning i förhållande till disponibla inkomster på 170 procent som ett problem, i kombination med den svaga utvecklingen på bostadsmarknaden och en stor andel bolånetagare som inte amorterar på sina bolån.

Detta motiverar enligt fonden svenska myndigheters planer på att införa hårdare kapitalkrav på banker i Sverige än i andra europeiska länder.

Fonden pekar samtidigt på att det kan finnas behov av ytterligare strukturreformer i Sverige, bland annat för att göra det enklare för nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden. En avreglering av hyresmarknaden för bostäder lyfts också fram som något som bör göras, särskilt för att hjälpa arbetskraft att flytta till storstäderna.

Det finns utrymme för ytterligare prisfall på den svenska bostadsmarknaden, enligt Peter Doyle, chef för den IMF-delegation som på tisdagen publicerade en rapport om svensk ekonomi.

– Särskilt när bolåneräntorna stiger, vilket vi tror de kommer att göra så småningom, säger han till TT.

– Som vi ser det är det en fråga om att få ned priserna till en hållbar nivå, där de kan stabiliseras. Detta skulle medföra fördelar för alla, tillägger han.

Han tror inte att prisfall i sig skulle behöva innebära några stora problem för bankerna eller det svenska finanssystemet, då det finns buffertar för att hantera mer kreditförluster.

– Men, självklart, blir det väldigt branta eller okontrollerade prisfall kan det uppstå problem. Men vi ser inte detta framför oss.

Den kanske största politiska utmaningen för Sverige just nu är enligt IMF:s Peter Doyle att med strukturreformer underlätta för vissa grupper av arbetslösa ungdomar och invandrare att ta sig in på arbetsmarknaden.

Han tror att sänkta ingångslöner på arbetsmarknaden skulle kunna fungera, vilket han säger sig ha diskuterat med fackliga företrädare under sin vistelse i landet.

Doyle beskriver ungdomar och invandrare som särskilt sårbara grupper om svensk ekonomi skulle drabbas av en global ekonomisk chock.

Enligt Doyle är det för att komma åt de problem som finns viktigt att hitta specifika åtgärder, med sikte på rätt grupper.

– Problemet gäller inte alla ungdomar, det är vissa ungdomsgrupper. Problemet är inte alla invandrare, det är vissa invandrare.

– Det finns ett behov av initiativ med sikte på de grupper som faktiskt har behov av stöd, snarare än breda stödåtgärder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.