Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-10-20 00:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/imf-varning-fick-kryptovalutorna-att-falla/

Ekonomi

IMF-varning fick kryptovalutorna att falla

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Internationella valutafonden höjde ett varningens finger för kryptovalutor i en rapport som publicerades på torsdagen. Det fick kryptovalutan bitcoin att falla med drygt 4 procent.

Carl-Johan Kullving
Rätta artikel

Under torsdagsförmiddagen hade den största kryptovalutan bitcoin tappat drygt 4 procent. För ethereum och XRP, två andra stora kryptovalutor, har värderingen sjunkit med drygt 11 respektive 13 procent enligt sajten Coinmarketcap.

Anledningen är att Internationella valutafonden, IMF, under torsdagen publicerade en rapport som tog upp kryptovalutornas risker och snabba tillväxt.

”Fortsatt snabb tillväxt för kryptotillgångar kan skapa en ny instabilitet på det internationella finansiella systemet” skriver IMF i rapporten.

Många investerare hade hoppats att 2018 skulle bli året då kryptovalutan tog steget in i finrummet och lagstiftare skulle möjliggöra en handel med kryptovalutor på de större börsgolven. Men USA:s finansinspektion har motsatt sig flera förslag på  börshandlade fonder och kinesiska myndigheter har också gjort räder mot personer som misstänks handskas med kryptovalutor.

Samtidigt har flera kryptovalutor utsatts för hackarattacker och flera nynoterade kryptovalutor har visat sig vara oseriösa. 

Detta innebär att bitcoin tappat lite mer än 68 procent av sitt värde sedan toppnoteringen i december 2017.

Läs mer: Ny stöld av kryptovaluta – halv miljard försvann 

Läs mer: Hackare kräver PGA-touren på lösensumma i bitcoin