Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Impulsköpen ökar när de är ett klick bort

Madeleine Rönnholm handlar främst till barnen och hundarna på nätet.
Madeleine Rönnholm handlar främst till barnen och hundarna på nätet. Foto: Robin Haldert
E-shoppning har fått varannan ung svensk att förändra sitt köpbeteende och handla mer, enligt en ny undersökning. Som avkoppling fyller Madeleine Rönnholm nätkorgen med friluftskläder.

Shopping sätter i gång hjärnans belöningssystem och får oss att må bra på samma sätt som godis. Mer än en tredjedel av svenskarna uppger att deras köpbeteende förändras sedan de började handla i virtuella butiker på nätet. De köper mer än de tänkt och gör fler impulsköp, enligt en kartläggning av köpvanor på internet från sökoptimeringsföretaget Jajja Communications.

Madeleine Rönnholm bor i Hägersten utanför Stockholm med sambon Fredrik, Niclas 2,5 år och två australiska vallhundar. På nätet handlar hon leksaker till barnen, hälsokost till både sig och hundarna samt böcker. Hon är noga med att inte handla mer än hon har råd med.

– Jag brukar inte förköpa mig, men det händer att jag handlar saker jag inte tänkt från början. När man får förslag på saker andra köpt kan det hända att jag tar det också och på Tradera kan det bli många billiga saker, säger hon.

Var femte svensk nätshoppare köper mer än de tänkt sig. Vanligast är det bland unga där var tredje uppger att de handlar mer än planerat. Näthandeln har ökat även där service och butiker geografiskt sett finns nära. Förutom att slippa öppettider är lägre priser en vanlig anledning till nätköp. Hemleverans, utbud och att man bor långt från liknande butik spelar också in.

– Det är enklare att handla på nätet med barn och hundar, jag slipper planera och avsätta tid. Jag kan handla en stund, gå i väg och laga mat eller göra något med Niclas och sedan gå tillbaka och fortsätta senare, förklarar Madeleine

Hon berättar att hon som många andra gärna plockar ihop varor i en virtuell varukorg, utan att köpa dem. Det blir som en önskelista, ett sätt att koppla av och att få drömma om det hon inte kan köpa nu.

– Det är oftast dyra funktionsplagg och bra skor för hundträning. Jag extrajobbar som hundinstruktör och det finns alltid något man önskar sig för långa dagar i alla slags väder, men eftersom jag arbetar deltid har jag inte råd med allt, säger Madeleine Rönnholm.

Även hundtävlingar anmäler hon sig till och betalar på nätet. Förut var man tvungen att fylla i blanketter och betala genom banken, nu är det bara att klicka i vilka tävlingar man vill delta i och betala med kort eller på faktura.

– Det blir helt klart fler tävlingar nu än innan, jag har bokat upp hela maj redan, skrattar hon.

En fara är enligt kronofogden möjligheten att betala senare, det gör att många handlar för pengar de inte har och skuldsätter nästa lön. Det är också svårt att hålla reda på alla avgifter som tillkommer. Förutom frakt och expeditionsavgift kan summan växa snabbt om man inte betalar fakturan i tid. Jan Åkerlund hos kronofogden säger att femtio kronor för en bok snabbt kan bli tusen kronor med påminnelseavgifter, inkassoavgift och kronofogdens avgifter.

– Många tror att fakturor alltid ska betalas efter trettio dagar, men det är väldigt olika. Om fakturan förfaller innan man hunnit få lönen och kan betala, kan det gå väldigt snabbt att hamna hos kronofogden, säger Jan Åkerlund.

 

Fakta: Därför handlar vi på nätet

Därför handlar vi på nätet.

71 procent för att det inte är fasta ­öppettider.

68 procent för att det är billigare.

59 procent för att de slipper åka.

44 procent för att det är större utbud.

40 för att det inte finns motsvarande butik i närheten.

37 procent för hemleveransen.

23 procent för att de får betala via faktura.

57 procent söker information om varan med en sökmotor innan köp.

Källa: Sökoptimeringsföretaget Jajja Communications

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.