Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Inbromsning av prisfallet på bostäder

Foto: Henrik Isaksson/IBL

I Stockholm har prisfallet på bostadsrätter hejdats. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

I stort sett sedan oktober har priserna på bostadsrätter fallit. Det gäller på de flesta håll och framför allt i Stockholmsområdet.

Men i februari skedde ett skifte. Priserna på bostadsrätter i Stockholm, både i de centrala delarna och i Storstockholm, steg med en procent i snitt, jämfört med januari.

Betyder det att prisfallet de senaste månaderna har bromsat in?

 – Ja för Stockholms del, åtminstone temporärt, svarar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Men vi vet inte hur länge det varar, skyndar han sig att tillägga.

I riket i snitt var priserna oförändrade. Det samma gällde för Göteborg, både centralt och i Storgöteborg, samt i Stormalmö. I centrala Malmö sjönk priserna med en procent i snitt.

– Nedgången började ju i Stockholm så man kan säga att Stormalmö ligger efter i tiden, påpekar Sandegren.

Ser man till tolvmånadssiffran, vilket är mer intressant än enskilda månader, är det fortfarande minussiffror som gäller överlag. Endast Stormalmö visar positiva siffror; i snitt har bostadsrättspriserna stigit med fyra procent, jämfört med för ett år sedan.

I övrigt har priserna fallit med fem procent i riket, nio procent i centrala Stockholm och mellan en och sju procent i övriga storstadsregioner.

Hur länge till nedgången varar, eller om den är på väg att vändas i sin motsats, är för tidigt att säga. Jämfört med de två nedgångsperioder som inträffat de senaste åren, är det dock en bit kvar. Prisfallen 2008/09 (finanskrisen) och 2011/12 (Greklandskrisen) varade längre än vad som skett sedan i oktober.

När det gäller villapriserna är bilden inte entydig. Jämfört med januari sjönk priserna i snitt med en procent i februari i Storstockholm och Stormalmö. I Göteborg och riket som helhet stod de stilla.

På tolv månaders sikt har villapriserna fallit med fem procent i Storstockholm och med en procent i Storgöteborg. I riket har de stigit med två procent och i Stormalmö med fem procent.

Läs mer: Bostadssäljarna drar i handbromsen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.