Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Inbrott med låsslunga vanligare

Foto: Polisen

Antalet inbrott som misstänks ha genomförts med så kallad låsslunga har blivit vanligare i Stockholm. ”Tjuvarna lämnar inga spår på dörrarna de tar sig in igenom”, säger Fredrik Hellgren, polisinspektör vid Citypolisen.

Antalet ”oförklarade inbrott” har i Stockholm ökat från ett par i månaden till tiotals, enligt Citypolisen. Det rör sig om inbrott där tjuvar tagit sig in i bostäder utan att bryta upp dörrar eller fönster. Polisen tror inte att låsen dyrkats upp eftersom det är en procedur som är tidskrävande. I stället misstänker man att tjuvarna använt sig av låsslungor för att låsa upp dörrarna genom brevinkasten.

En person som nyligen utsattes för ett inbrottsförsök i Stockholms innerstad kunde med egna ögon se hur en låsslunga fördes in genom brevinkastet.

– Personen ropade ”Ge er iväg!” och då försvann inbrottstjuvarna, säger Fredrik Hellgren.

Vid inbrotten har tjuvarna kommit över värdesaker som datorer, kameror och smycken – klassiskt stöldgods.

Citypolisen har nu gått ut med en varning på polisens hemsida för att uppmärksamma allmänheten på inbrotten.

– Skaffa en låskåpa till cylinderlåset alternativt en säkerhetskedja som man kan använda när man är hemma. Lås eventuella tillhållarlås när du lämnar bostaden. Lämna inga värdesaker i hallen – gärningsmännen är förslagna och snabba, säger Fredrik Hellgren.

Polisen har ingen misstänkt för inbrotten som tros ha begåtts med hjälp av låsslunga.

– Vi vet inte om det är organiserat eller om det är vaneförbrytare, säger Fredrik Hellgren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.