Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/indien-stoppar-lok-vid-gransen-far-inte-lamna-landet/

Ekonomi

Indien stoppar lök vid gränsen – får inte lämna landet

En försäljare bär en välfylld säck med lök vid en grönsaksmarknad i New Dehli. Foto: Sajjad Hussain/AFP

På order av Indiens regering är det sedan i söndags förbjudet att exportera lök ut ur landet. Priset på Indiens kanske viktigaste råvaror har skjutit i höjden efter torka och monsunregn, något som riskerar politisk instabilitet.

Indien har, efter Kina, världens största lökproduktion och exporterar mer lök än alla andra länder. 2018 sålde man lök till utlandet för motsvarande nästan fem miljarder kronor. 

Men löken är mycket viktig även inom landet och en central del av indisk matlagning. Så viktig att tillgång och pris på lök flera gånger fått politiska konsekvenser, politiker har avkrävts ansvar och fått lämna sina poster.

Enligt Indiska Economic Times är söndagens exportförbud ett försök att stävja de inhemska lökpriserna, som fördubblats sedan juli på grund av dåliga skördar.

Regeringen, som redan är pressade av hög arbetslöshet och andra ekonomiska bekymmer, har även begränsat mängden lök återförsäljare får ha i lager. Detta för att förhindra hamstring och ännu högre priser.

Men exportförbudet slår hårt mot Indiens grannländer, som står för en stor del av importen från Indien.

En last med lök vid en grönsaksmarknad i New Delhi. Foto: Sajjad Hussain/AFP

I Bangladesh huvudstad Dhaka har lökpriserna ökat hundratals procent under de senaste månaderna, med en fördubbling den senaste veckan.

Förbudet ska enligt New York Times ha lyckats sänka de indiska lökpriserna. Men med stoppad export riskerar premiärminister Narendra Modis i stället en uppblossad konflikt med landets bönder, som blir av med en viktig inkomstkälla.

De protesterande bönderna var en viktig grupp att knyta till sig under Narendra Modis omvalskampanj förra året. Då lovades de utökat stöd från regeringen. Men sedan dess har regeringen haft fullt upp med att hålla matpriserna nere, vilket lett protester i de odlingstäta regionerna Maharashtra och Karnataka.

– Bönderna får aldrig en rättvis ersättning, säger lökbonden Krishna Hiraman Rawat till New York Times. 

– Det är alltid mellanhanden, grossisten och återförsäljaren som vinner, säger han.

Läs mer: Ikeas indiska expansion försenas