Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Indien vill växa – med svensk hjälp

Indiens handels- och näringsminister Suresh Prabhu är i Sverige för att träffa näringsliv samt flera ministrar.
Indiens handels- och näringsminister Suresh Prabhu är i Sverige för att träffa näringsliv samt flera ministrar. Foto: Eva Tedesjö

För första gången arrangerar Indiens regering affärsseminariet Make in India utanför Indien, och det sker i Stockholm. Indiens handels- och industriminister Suresh Prabhu förklarar det med de mångåriga affärsförbindelserna mellan länderna.

– Svenska företag var som Columbus – de upptäckte Indien långt före många andra länder.

Suresh Prabhu är i Sverige tillsammans med en delegation på fler än hundra representanter för Indiens regering och näringsliv. Här träffar ministern svenska regeringsföreträdare som Stefan Löfven och Ann Linde, men han är också på plats i Grand Hotel för affärsseminarier inom ramen för New Delhi-regeringens satsning Make in India. Ambitionen är att uppmuntra företag inom 25 specifika branscher att förlägga sin tillverkning till Indien.

När Prabhu refererar till svenska föregångare i att driva affärer med Indien tänker han exempelvis på Ericsson, som redan 1903 signerade sitt första kontrakt för en telefonväxel med den dåvarande brittiska kolonin. Telekombolaget finns kvar i Indien, och har nu, enligt Business Sweden, sällskap av runt 170 andra svenska företag. Ikea har länge bedrivit tillverkning i Indien, och i mars nästa år – öppnar möbeljätten sitt första indiska varuhus, i Hyderabad.

– Folk bygger ständigt nya bostäder i Indien så de kommer självklart att behöva möbler. Ikea kan räkna med en enorm efterfrågan bland indiska kunder, spår Suresh Prabhu.

För Ikea dröjde det tio år från att de presenterade idén om ett indiskt varuhus till att det kunde förverkligas. Tiden ägnades bland annat åt att lösa olika regelverk inom den indiska byråkratin. Det svenska företag som vill etablera sig i dag möts av allt färre hinder.

– Vi försöker liberalisera för utländska investeringar mer och mer. Det finns öppningar inom alla branscher, säger Suresh Prabhu och berättar om de affärsmöten han haft hittills under sin vistelse:

– Alla svenska företag som jag träffat säger till och med bättre saker om Indien än vad indiska företag gör. Marcus Wallenberg sa till mig att han ser Indien som en spännande möjlighet, och H&M säger att de vill expandera rejält.

De senaste åren har den indiska ekonomin vuxit snabbare än alla andra ledande ekonomier, om än från en lägre startpunkt. För årets andra kvartal visar siffrorna dock på en långsammare tillväxttakt än tidigare. IMF förklarar det med den chockverkan det innebar för indiska konsumenter när regeringen över en natt ogiltigförklarade de flesta av sedlarna, i avsikt att komma åt den svarta ekonomin. Suresh Prabhu tror att orsaken snarare är en annan av regeringens stora reformer, och oroas inte över tillväxten på längre sikt.

– Vi introducerade en stor skattereform, faktiskt världens största, och förstod att det skulle bli vissa störningar. Vi inser och håller med om att vår tillväxt kunde vara ännu större.

Genom skattereformen som infördes den 1 juli i år ersattes en mängd olika skatter på statlig och delstatlig nivå med ett nytt momssystem.

– Tack vare reformen kommer skatternas bidrag till landets BNP att öka, och det ger regeringen större resurser att investera i infrastruktur, säger Suresh Prabhu.

Igenkorkade vägar är ett infrastrukturproblem som människor i Indiens storstäder tvingas genomleva dagligen. Även stadsutveckling är ett område där han tror att svenska företag kan bidra.

– Vare sig det handlar om transport, avfallshantering eller vattenrening så har Sverige stor erfarenhet och kan spela en viktig roll, säger Suresh Prabhu.

Fakta.

Sedan Indiens tidigare planekonomi började reformeras 1991 har landets ekonomi vuxit till världens sjätte största.

Den årliga tillväxten, ledd av it- och servicesektorn, har de senaste tio åren legat runt 7 procent.

2014 lanserade premiärminister Modi initiativet Make in India för att locka omvärlden att investera även i tillverkning i Indien. I dagarna arrangeras för första gången ett Make in India-event utanför Indien, i Stockholm.

Källa: Världsbanken

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.