Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-22 05:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/indiska-flygplatser-daligt-rustade-for-passagerarrusning/

Ekonomi

Indiska flygplatser dåligt rustade för passagerarrusning

Foto: Kevin Frayer/AP

Världens snabbast växande flygmarknad finns i Indien. Antalet passagerare väntas uppgå till 500 miljoner om året 2037. Nu varnar den internationella luftfartsorganisationen IATA för att flygplatser och bagagehantering är illa rustade för det ökade trycket.  

Rätta artikel

Medelklassen i det folkrika Indien växer och blir allt mer köpstark. Detta i kombination med billiga lågprisflyg bidrar till att allt fler indier har råd att ta flyget. 

Antalet flygpassagerare har fördubblats de senaste fem åren och räknas i hundratals miljoner. En ytterligare tredubbling väntas enligt IATA till år 2037, då 500 miljoner resenärer väntas flyga inom eller från Indien, rapporterar The Times of India.

Samtidigt konstaterar IATA att det redan nu råder ”förödande brister” på landets flygplatser och uppmanar Indien att satsa på en förbättrad infrastruktur runt flygresandet. Luftfartsorganisationen konstaterar att många funktioner fortfarande utförs manuellt och på ett omständligt sätt. Bland annat stämplas boardingkorten i flera gånger mellan incheckning och ombordstigning. IATA ger ett antal handfasta råd om förenklad gränskontroll, digitala biljetter, effektivare säkerhetskontroll och självbetjäning vid bagageincheckning.

i indiska medier är rubriker som innehåller orden ”kaos” och ”flygplatser” vanliga. Resenärerna är vana vana vid serpentinköer som inte ser ut att ha något slut.  

Flygplatserna i megastäderna New Delhi och Bombay byggdes ut för några år sedan, men fungerar redan på gränsen av sin kapacitet. Det är trångt i luftrummet och lång väntan på att lyfta och landa skapar förseningar. I flera mångmiljonstäder är flygplatserna otidsenliga och landningsbanorna är inte dimensionerade för att ta emot stora långdistansplan.