Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Industriarbetsgivarna har lämnat bud

Industriarbetsgivarnas vd, Per Hidesten.
Industriarbetsgivarnas vd, Per Hidesten. Foto: Leif R Jansson/TT

Industriarbetsgivarna har nu överlämnat ett bud till fackförbunden i de pågående avtalsförhandlingarna.Budet, som löper över två år, ger 1,75 procent om året i två år, varav 0,1 procentenheter är premiehöjning till deltidspension.

– Vi tycker att vi har lagt ett bud som i och för sig är på smärtgränsen, det är väl högt, men vi vill ändå få ett avtal till den sista mars, säger Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

– Det här budet ligger i linje med vad konkurrenskraften tål. Det ligger i linje med vad löneavtalen ute i Europa som täcker industrin ligger på, fortsätter han och nämner det tyska stålavtalet som exempel.

Förhandlingarna om ett nytt industriavtal har kärvat in i det sista och parterna har kniven mot strupen att komma överens före torsdag, då nuvarande avtal löper ut.

IF Metall ville inte omedelbart kommentera budet, men tidigare har man utmålat det som en svår förhandlingssituation.

– Det är trögt, svårt och besvärligt över huvud taget. Vi har en svår situation, vi har ett alltför stort avstånd mellan parterna när det gäller löneökningarna. Det är bekymmersamt, sade IF Metalls ordförande Anders Ferbe tidigare i dag.

Hur ser förutsättningarna ut för att nå ett avtal innan månadens utgång?

– Vi har helt fokus på att försöka träffa ett avtal innan första april. Det är vårt fokus. Men det är klart, ju närmare vi kommer månadsskiftet, desto besvärligare blir det.

Löneökningarna är den stora stötestenen enligt både fack och arbetsgivare. Men Per Hidesten konstaterar att parterna brukar stå en bra bit från varandra i slutfaserna.

Det är inte värre än det brukar?

– Nej, det hoppas jag inte, utan jag hoppas att vi på något sätt kan komma fram till ett avtal innan april börjar, sade han innan budet lades.

Slutförhandlingarna om industriavtalet leds av fem opartiska ordförande. Avtalet för industrifacken GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen blir vägledande för övriga löneavtal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.