Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/industritoppar-ska-lara-fotbollsledare-ekonomi/

Ekonomi

Industritoppar ska lära fotbollsledare ekonomi

Foto: Jonas Lindkvist

Lennart Johansson Foundation startar ett utbildningsprogram för nordiska fotbollsledare i samarbete med ett ledarskapsföretag.  

Bland mentorerna märks Googles Sverigechef Anna Wikland, SAS-chefen Rickard Gustafsson och förre FN-toppen Jan Eliasson.

Den legendariske svenske fotbollsledaren Lennart Johansson gick bort i somras 89 år gammal, men hann lägga grunden för det mentorprogram som nu sjösätts.

– Tanken var att fotbollsledare kan behöva stöd av chefer från till exempel näringslivet med helt andra organisatoriska erfarenheter. Det är alltför vanligt att klubbar förköper sig på spelare eller inte sköter bokföringen, säger advokat Johan Strömberg, ordförande i Lennart Johansson Foundation.

Den stiftelsen startade för tre år sedan för att sprida kunskap om demokrati, jämlikhet och antikorruption och stöds bland annat av europeiska fotbollsförbundet Uefa och Svenska fotbollförbundet. 

Programmet startar nästa år och görs i samarbete med Novare Leadership Academy, en gång grundad av Wallenbergbolaget Investor. Novare ordnar tre nätverksträffar och syr också ihop minst sex individuella mentorsmöten. 

Bland mentorerna märks Googles Sverigechef Anna Wikland, styrelseproffset Lena Olving, Atlas Copcos koncernchef Mats Rahmström, SAS koncernchef Rickard Gustafsson och förre utrikesministern Jan Eliasson. Fler kommer att tillkomma.

– Vi tror på ett stort intresse och kommer att vända oss till de bästa herrklubbarna i Norge och Danmark och till toppklubbarna i Sverige både på herr- och damsidan, säger Johan Strömberg.

Läs också: ”För mig var han den störste ledaren och en omtyckt granne”