Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 22:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/inflationen-6-4-procent-i-april/

EKONOMI

Ekonomer varnar för kraftiga räntehöjningar och boprisfall

Dyrt blir dyrare. Sveriges inflationstakt steg från 6,1 procent i mars till 6,4 procent i april, och än är inte pristoppen nådd, enligt storbankernas chefsekonomer.
Dyrt blir dyrare. Sveriges inflationstakt steg från 6,1 procent i mars till 6,4 procent i april, och än är inte pristoppen nådd, enligt storbankernas chefsekonomer. Foto: Anders Wiklund/TT

Sveriges inflationstakt steg till en ny rekordnivå, 6,4 procent, i april. Och än är toppen inte nådd, enligt bedömare.

Parallellt med dyrare varor och tjänster hotar större räntehöjningar från Riksbanken, dubbelt så höga bolåneräntor och prisras i bostadssektorn, varnar ekonomer.

Inflationstakten (mätt som KPIF) steg från 6,1 procent i mars till 6,4 procent i april. Det är den högsta nivån sedan december 1991, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Utfallet var högre än både marknadsanalytikernas och Riksbankens förväntningar på 6,2 respektive 5,9 procent.

Rekordnivån trissar upp förväntningarna om kraftfulla räntehöjningar från Riksbanken veckan efter midsommar.

– Utfallet för april ändrar vår prognos. Vi tror nu att Riksbanken höjer med 50 punkter (en halv procentenhet) till 0,75 procent i juni, och därefter med ytterligare 25 punkter i både september och november, säger Mattias Persson, Swedbanks chefsekonom.

Fortsatt hög inflation, stigande producentpriser och inflationsförväntningar gör att Riksbanken behöver agera mer kraftfullt, snabbt och resolut för att jaga ifatt

– Fortsatt hög inflation, stigande producentpriser och inflationsförväntningar gör att Riksbanken behöver agera mer kraftfullt, snabbt och resolut för att jaga ifatt.

Swedbank ser risk för hög inflation även 2023. Dagens höga gödselpriser kommer till exempel att slå igenom fullt ut i livsmedelspriserna först nästa år, säger bankens chefsekonom Mattias Persson.
Swedbank ser risk för hög inflation även 2023. Dagens höga gödselpriser kommer till exempel att slå igenom fullt ut i livsmedelspriserna först nästa år, säger bankens chefsekonom Mattias Persson. Foto: Swedbank

Riksbanken höjde räntan från noll till 0,25 procent i slutet av april. Håller Swedbanks kalkyler är styrräntan uppe i 1,75 procent i april 2023.

Även Christina Nyman, Handelsbankens chefsekonom, spår en dubbelt så stor höjning i juni:

– Nu ökar priserna på bred front. Vi tror därför att Riksbanken höjer 50 punkter i juni, följt av 25 punkter i september och lika mycket i november, säger hon.

Även de andra storbankerna, SEB och Nordea, spår en 50-punktershöjning, men först i september.

– Det väger 50/50. Avvikelser med några tiondelar är normalt ingen ”big deal”, men i rådande läge kan det spela roll. Fortsätter statistiken att överraska på uppsidan kan det bli 50 punkter i juni, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Oavsett höjningens storlek i räntebeskedet den 29 juni, räknar alla fyra storbankernas chefsekonomer med att räntan höjs varje gång under årets tre återstående möten.

Ju högre styrränta desto högre bolåneräntor. Ekonomerna varnar för boprisfall.

– Efterfrågan är fortsatt stark, men höjningarna kommer att bita och få bostadspriserna att plana ut, säger Christina Nyman på Handelsbanken.

Avvikelser på några tiondelar mellan förväntat och faktiskt utfall är normalt ingen ”big deal”, men i rådande känsliga läge kan de spela roll för resten av årets räntehöjningar, menar Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.
Avvikelser på några tiondelar mellan förväntat och faktiskt utfall är normalt ingen ”big deal”, men i rådande känsliga läge kan de spela roll för resten av årets räntehöjningar, menar Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

– Prisfallet vid coronautbrottet 2020 blev en kortvarig hicka. Vi tror inte på ras eller krasch, möjligen slutar helåret 2022 på plus/minus noll, säger Jens Magnusson på SEB.

Nordeas Annika Winsth går längre än så:

– Från dagens pristopp till botten framåt februari 2023 kommer bostadspriserna att rasa med i snitt 10 procent. Det är jättemycket. Under den stora krisen i början av 1990-talet föll bostadspriserna med i snitt 15 procent. Behöver Riksbanken höja räntan flera gånger även 2023 kan sättningen bli ännu större, säger hon och tillägger:

– Hushållen bör ta höjd för att dubbelt så höga boräntor. Att priserna på även tjänster stiger är superjobbigt för Riksbanken eftersom de är inhemska. Vår bedömning är att svensk ekonomi och svensk bostadsmarknad inte tål mer än fem, sex räntehöjningar.

Sveriges rekordhöga inflation tros få Riksbanken att höja styrräntan mer än tidigare trott, med stigande boräntor och fallande bostadspriser som följd. Bostadspriserna riskerar att rasa med i snitt 10 procent, varnar Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Sveriges rekordhöga inflation tros få Riksbanken att höja styrräntan mer än tidigare trott, med stigande boräntor och fallande bostadspriser som följd. Bostadspriserna riskerar att rasa med i snitt 10 procent, varnar Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Foto: Emma Johansson

Den rekordhöga inflationen i april beror främst på dyrare livsmedel, hushållsvaror, transporter, hotell och restaurangbesök. El- och drivmedelspriserna sjönk mellan mars och april, men årstakterna ligger kvar på höga nivåer, enligt SCB.

Sett till undergrupperna var det framför allt mejerivaror som mjölk och ost som blev dyrare mellan mars och april, men även priserna på ägg, grönsaker och kött steg.

– Vi har ännu inte nått toppen, utan kommer att få se prishöjningar en bit in på 2023, spår Nordeas Annika Winsth.

– Inflationen kommer att hovra runt nivåerna 6, 7 procent, säger Handelsbankens Christina Nyman.

Inflationen för april visar att den senaste tidens prishöjningar på energi, drivmedel och mat sprider sig till även tjänster, däribland transporter, hotell och restaurangbesök. Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman tror därför att Riksbanken ökar insatsen och höjer styrräntan med 50 punkter, en halv procentenhet, veckan efter midsommar.
Inflationen för april visar att den senaste tidens prishöjningar på energi, drivmedel och mat sprider sig till även tjänster, däribland transporter, hotell och restaurangbesök. Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman tror därför att Riksbanken ökar insatsen och höjer styrräntan med 50 punkter, en halv procentenhet, veckan efter midsommar. Foto: Magnus Fond

Inte heller SEB tror att toppen är nådd.

– Prisökningarna börjar mattas av i slutet av sommaren. Men toppen är inte spetsig, utan inflationstakten kommer att sjunka långsamt, säger Jens Magnusson på SEB.

Swedbank ser risk för fortsatt hög inflation även 2023:

– Dagens höga gödselpriser kommer till exempel att slå igenom fullt ut i livsmedelspriserna först nästa år, säger Mattias Persson.

Prischock på el och drivmedel

Prisförändringar i procent för olika varor och tjänster under ett år.

Prischock på el och drivmedel
* Bland annat tomträttsavgäld och försäkringsavgifter. ** Bland annat hyror och avgifter. Källa: SCB.

Läs mer:

https://www.dn.se/ekonomi/proffsens-spartips-som-ger-mest-effekt-i-planboken/

https://www.dn.se/ekonomi/allt-du-undrat-men-inte-vagat-fraga-om-inflation/

Ämnen i artikeln

Inflationen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt