Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/inflationen-foll-i-juli/

Ekonomi

Inflationen föll i juli – men maten har blivit dyrare

Foto: Pontus Lundahl/TT

Inflationstakten faller, men inte matpriserna som på ett år stigit med närmare fyra procent, visar ny statistik.

TT Text

Inflationen föll i juli till 1,5 procent, enligt måttet KPIF, jämfört med den årliga prisökningstakten på 1,7 procent i juni, enligt Statistiska centralbyrån.

Nedgången i inflationen var ändå något mindre än vad såväl ekonomkåren som Riksbanken hade räknat med. Men det ändrar knappast Riksbankens räntepolitik framöver, möjligtvis minskar argumentet för lättnader, knappast motiven för en räntehöjning, enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

KPIF är prisförändringarna rensat för ränteförändringar och det mått som Riksbanken använder sig av. Riksbankens inflationsmål ligger på två procent.

Trots att inflationen landade högre än väntat blev marknadsreaktionerna på kronan endast marginell.

Men även om inflationen är fortsatt låg, så finns det vissa priser som ökar och är kännbara för plånboken. Livsmedelspriserna har på ett år stigit med 3,8 procent. Speciellt grönsakerna har blivit rejält dyrare, över tolv procent. Även boendet har dragit iväg mer, 2,4 procent, än de allmänna prisökningarna, liksom drivmedelskostnaderna.

Åt andra hållet går fortsatt elektronikprodukter, speciellt har mobiltelefoner blivit drygt 20 procent billigare på ett år.