Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-22 17:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/inflationen-okar-till-12-procent/

EKONOMI

Inflationen ökar till 12 procent

1 min 24 sek. Inflationen i Sverige stiger. Men vad betyder det? Vad är egentligen inflation? Hur vet man att den stiger, och varför spelar det roll?

Inflationen för februari var 12 procent, mätt på konsumentprisindex (KPI), enligt Statistiska centralbyrån på onsdagen. Det innebär att den stigit något jämfört med januari då den låg på 11,7 procent.

Matpriserna har inte ökat så mycket på ett år sedan 1950-talet.

På årsbasis har livsmedel generellt blivit 22,1 procent dyrare, enligt SCB, och boendekostnader har ökat med 18,4 procent. Paketresor är vad som ökat mest under februari, 12,5 procent, medan el är det enda posten som minskat under månaden, närmare bestämt med 8,9 procent.

– Livsmedelspriserna ökade med 2,8 procent den senaste månaden, vilket bidrog till att inflationstakten gick upp i februari, säger Caroline Neander prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Inflationen enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta, alltså med hushållens räntesatser för bolån konstant), var 9,4 procent i februari och det är i första hand det Riksbanken förhåller sig till. Hur dagens besked påverkar styrräntans utveckling återstår att se och avgörs sannolikt mer av marsstatistiken som kommer att presenteras innan Riksbankens direktion har sitt nästa möte i slutet av april.

– Inflationstakten enligt KPI blev högre än den enligt KPIF på grund av bolånens ökade räntesatser. Den effekten rensas bort från KPIF. I övrigt är de två måtten lika, säger Mikael Nordin, prisstatistiker på SCB.

Inflationen ökar igen

Snabbt stigande matpriser bidrar till en ny ökning i inflationstakten, som blev 12 procent i februari. Diagrammet visar bidraget till den totala inflationen per kategori varor och tjänster.

Inflationen ökar igen
Källa: SCB. Grafik: DN.

De stigande livsmedelspriserna gäller matvaror i allmänhet, men särskilt grönsaker samt basvaror som mjölk, ost och ägg. Även förra inflationsbeskedet för januari steg livsmedelspriserna.

– Under 1970- och 80-talen ökade livsmedelspriserna också mycket, men inte lika snabbt som de gör nu. Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.

Annars sjönk inflationen i januari som sagt till 11,7 procent, efter att med undantag för juli stigit varje månad från januari 2022 då den låg på 3,7 procent. Å andra sidan ökade inflationen då samtidigt om man exkluderade de svängiga elkostnaderna, från 8,4 till 8,7 procent.