Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 03:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/inflationsforvantningar-biter-sig-fast/

EKONOMI

Inflationsförväntningar biter sig fast

Foto: Anders Wiklund/TT

Inflationsförväntningarna stiger kraftigt. Och på torsdag kan en ny rekordsiffra skrämma upp räntorna ytterligare.

TT Text

Det svenska Riksbanken är mest bekymrad för när det gäller inflationen, är hur den riskerar bita sig fast, att hushåll och andra aktörer tror att prisökningarna ska ligga kvar på en hög nivå. På onsdagsmorgonen kom nya månadssiffror från Prospera som visar att inflationsförväntningarna bland marknadens aktörer i maj ligger på 4,1 procent ett år framåt i tiden. Det är en rejäl ökning från aprilsiffran på 3,2 procent.

Även på två års sikt har synen på inflationen skruvats upp. Då tror de tillfrågade på en inflation på 2,8 procent och på fem års sikt räknar de med att den fallit tillbaka till 2,4 procent. Det är högre än aprilsiffrorna.

Det är den första mätningen sedan Riksbankens räntehöjning och siffrorna är extra intressanta för Riksbanken efter den nya kursändringen när det gäller räntepolitiken.

På torsdag morgon kommer statistik från SCB över prisökningarna i april, som väntas landa på 6,2 procent, i sådana fall upp från 6,1 procent i mars.

USA har en ännu högre inflation, men den spås toppa nu.

– Vi är inte riktigt på samma ställe som USA utan har en inflationsprognos där vi fortfarande har en topp framför oss i juni på 6,7 procent för KPIF. Vi tror att inflationstrycket till och med underskattas av Riksbanken, bedömer Claes Måhlén, chefsstrateg för räntor på Handelsbanken.

Bensin, el och matvaror. Hushåll världen över har fått uppleva hur i princip allt fått en högre prislapp i takt med den stigande inflationen.

Som resultat har också centralbanker börjat att skruva upp styrräntor, senast Riksbanken, och dessförinnan amerikanska Federal Reserve, i form av en höjning med 0,5 procentenheter men med tydliga signaler om att det inte är tillräckligt.

Läs mer: Allt du velat fråga om inflationen

Ämnen i artikeln

Inflationen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt