Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Inga lokala avgångskrav på Kommunals ordförande

Inga akuta avgångskrav ställdes på Kommunals ordförande Annelie Nordström när förbundet på fredagsförmiddagen höll krismöte med sina lokalavdelningar. Inte för stunden. Men veckans skandalavslöjanden kan få genomslag på valberedningens arbete under våren.

– Jag ser ingen anledning till att hon skulle hoppa av direkt nu, det är viktigt att vi inte förhastar oss, särskilt nu när vi står i början av en viktig avtalsrörelse, säger Eva Kärrman, avdelningsordförande för Kommunal Väst.

– Men senare i vår har vi kongress. Inför den får Annelie själv fundera på om hon vill ta tre år till, och vi får fundera på om vi verkligen har fortsatt förtroende för henne.

Det medlemsförtroendet är nu minst sagt naggat i kanten. På Kommunals hemsida toppas just nu spalten "Vanliga frågor just nu" från medlemmarna av formuleringen "Hur går jag ur Kommunal?". Dramatiskt för ett förbund som just nu står inför en av sina tuffaste avtalsrörelser, där förbundsledningen gått ut mycket hårt med krav på högre löner än industrins "märke" för undersköterskor, men inga andra LO-grupper, på ett sätt som spräckt hela LO-samordningen.

Alla kort måste upp på bordet, understryker Eva Kärrman, som känt sig tagen av alla uppgifter om dyra spritnotor för förbundsanställda, obetalda nätter för ledningen på förbundets semesteranläggning, vidlyftiga och alkoholdränkta "inspirationsresor" till Londons krogvärld och nakna krogshower på den av Kommunal ägda restaurangen Metropol Palais på Sveavägen. Stämningen bland medlemmarna i västra Sverige är ilsken, flera medlemmar har i direktkontakt med henne krävt Annelie Nordströms avgång.

Avtalsrörelsen spelar dock en stor roll i Eva Kärrmans inställning att förbundet inte ska förhasta sig med krav på ordförandens avgång, säger hon.

– Vi är skadskjutna och väldigt sårbara just nu. Det är svårt att känna den styrka inför löneförhandlingarna som vi kände för en vecka sedan.

Samtidigt vill hon efter fredagens videokonferens inte säga vare sig klart ja eller klart nej till om Nordström ska sitta kvar på några månaders sikt.

– Vi behöver ta ett steg tillbaka för att se vad som hänt. Jag tycker att mötet gav information om vad som kommit fram hittills, men vi vet ju inte om kommer fram något mer.

– Jag ser ingen anledning till att hon skulle hoppa av direkt nu. Att Anders Bergström avgick var klokt, han var ju den som främst var ansvarig. Men Annelie har ju ändå gjort väldigt många bra saker för Kommunal och fört Kommunals talan på ett framgångsrikt sätt.

– Om inte annat kommer det att synas i nomineringsförfarandet inför kongressen om många vill att hon ska lämna sin post. Och Annelie får själv fundera på om hon vill fortsätta.

Maria Mähler, avdelningsordförande i Kommunal i Mellersta Norrland, var nöjd med krismötet via videokonferens, som hon tyckte gav tillfredställande svar.

– Vi vet att en del medlemmar vill att hela förbundsstyrelsen ska kliva av, men vi har vårt förtroende kvar. Det lättaste är förstås att kasta in handduken. Men jag tycker att vi har en stark förbundsledning som nu står kvar och reder upp de problem som uppstått.

– Jag hoppas bara att det är färdigt med den här rapporteringen nu, så att vi får fortsätta den lokala fackliga verksamheten i lugn och ro, kan reparera förtroendet och få medlemmarna att tänka på medlemskapets värde i stället för allt det här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.