Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Inga marknadshyror

Det blir inget av förslaget om marknadshyror. Systemet med det så kallade bruksvärdet blir kvar enligt regeringens förslag, skriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

"Marknadshyror hade varit en katastrof för landets hyresgäster. Med dagens stora bostadsbrist runt om i landet hade det inneburit stora hyreshöjningar. Nu får parterna i stället fortsätta förhandla enligt bruksvärdessystemet", skriver Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.

Regeringen presenterar i dag ett förslag om nya regler för de kommunala bostadsbolagen.

"Promemorian berör inte hyressättningsfrågorna, men enligt den information som lämnats från Finansdepartementet kommer förslagen i den kommande propositionen att ligga i linje med vad Sabo och Hyresgästföreningen gemensamt föreslagit", skriver Sabo i ett pressmeddelande.

Det innebär att hyrorna även fortsättningsvis kommer att bestämmas genom förhandlingar.

"Allmännyttan blir inte längre hyresnormerande, utan vid tvister ska jämförelser ske med förhandlade hyror oavsett vem som är hyresvärd. Det blir inte heller några marknadshyror", skriver Sabo.

Regeringen går i departementspromemorian inte in på själva hyressättningen.

"Förslagen i departementspromemorian som remitteras i dag kommer senare att sammanläggas med förslag om ändrade principer för hyressättningen som bereds på Justitiedepartementet till en gemensam lagrådsremiss", skriver regeringen i sitt pressmeddelande.

I förslaget som presenteras i dag skriver regeringen att den gamla lagen ersätts "med en ny lag för kommunala bostadsaktiebolag som förtydligar att bostadsbolagen ska vara ett instrument för kommunerna att uppfylla sitt bostadsförsörjningsansvar och att bolagen ska agera enligt affärsmässiga principer".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.