Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 09:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/inga-sanktioner-mot-nord-stream-2-fran-usa/

EKONOMI

Inga sanktioner mot Nord Stream 2 från USA

Senaten i USA fick inte ihop de 60 röster som krävdes för att införa sanktioner mot de företag som står bakom den kontroversiella rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2.

TT Text

Republikanen Ted Cruz hade lagt fram lagförslaget som ett svar på att Ryssland mobiliserat trupper vid gränsen till Ukraina.

– Om vi inte enas i dag riskerar Ukraina att helt strykas från kartan, sade han.

Kongressen försökte stoppa Nord Stream 2 redan 2017, men den tidigare presidenten Donald Trump införde få sanktioner, en inriktning som president Joe Biden följt. Han har också sagt att det är för sent att stoppa gasledningen.

Bakom bygget av Nord Stream 2 står förutom ryska Gazprom även stora energibolag från EU-länder: franska Engie, österrikiska OMV, brittisk-nederländska Shell samt tyska Uniper och Wintershall.

Ämnen i artikeln

Ryssland
Nord stream
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt