Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Inga suspekta spel på Nobelpriset

Sara Danius meddelar att den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj tilldelats 2015 års Nobelpris i litteratur.
Sara Danius meddelar att den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj tilldelats 2015 års Nobelpris i litteratur. Foto: Lars Lindqvist

Spelbolagen Unibet och Betsson är färdiga med sin genomgång av vadslagningen på Nobelspriset i litteratur. Inget av företagen har funnit några suspekta spelmönster.

Uppgifterna om att den så kallade Kulturprofilen vi flera tillfällen har läckt vem som skulle få Nobelpriset gjorde att Unibet och Betsson i tisdags startade egna utredningar kring spelandet.

– Vi följer allt spel i realtid och hade tidigare inte några indikationer på suspekta spel i litteraturpriset. Nu när vi har vi tittat tillbaka har vi inte funnit några tecken på otillbörligt spel hos oss, säger Pia Rosin, kommunikationschef hos Betsson.

I ett pressmeddelande skriver Unibet att eventuella läckor inte har påverkat spelandet. Bolaget har aldrig upptäckt onormala spelmönster kopplade till Nobelrpiset i litteratur.

– Vi har väl utarbetade rutiner för att upptäcka onormalt spel, vare sig det handlar om en fotbollsmatch, eller Nobelpriset i litteratur. Skulle vi upptäcka något misstänkt så rapporterar vi det direkt enligt sedvanliga rutiner. Vi samarbetar bland annat med nationella förbund, lagförande myndigheter och med ESSA – en internationell organisation som arbetar för att motverka så kallad matchfixning, säger Alexander Westrell, kommunikationschef på Kindred Group, som äger Unibet, i ett uttalande.

Informationen att Kulturprofilen har spridit vem som skulle få Nobelpriset finns med i den utredning som en advokatbyrå har gjort för Svenska Akademiens räkning. Läckorna ska ha varit: Wislawa Szymborska (1996), Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005), Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008), Patrick Modiano (2014), Svetlana Aleksijevitj (2015) och Bob Dylan (2016).

Läs mer: Svenska Akademiens utredning - Kulturprofilen avslöjade sju Nobelpristagare. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.