Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ingen dubbelbeskattning av appar

Skatteverket kommer inte att dubbelbeskatta app-företag som verkar inom EU. Beslutet välkomnas från flera håll. Men EU:s momsregler för appar är ännu inte klara.

– Vi trodde att en lösning skulle komma tidigare men det kommer att dröja. För att företag ska slippa drabbas av dubbelbeskattning har vi gått ut med den här informationen, säger Susanne Malmborg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

I dag saknas EU-regler om moms på elektroniska tjänster vilket fått till följd att svenska företag i vissa fall fått betala dubbel moms för program till mobiltelefoner och surfplattor, så kallade appar.

Finansdepartementet har drivit frågan om gemensamma regler inom EU för att lösa frågan, men det tar längre tid än väntat. Skatteverket har nu fattat ett eget beslut som gäller från och med den 1 oktober i år och tills de nya EU-reglerna är klara. Enligt de nya reglerna ska Skatteverket inte ta ut moms på försäljning av mobila applikationer om moms har betalats i ett annat EU-land.

Bland andra näringsminister Annie Lööf (C), Miljöpartiets Mats Pertoft och intresseorganisationerna Dataspelsbranschen och Företagarna välkomnar beslutet.

”Nu får äntligen en bransch som har framtiden för sig möjlighet att konkurrera på samma villkor som företagen i andra länder”, skriver Annie Lööf i en kommentar.

Fakta:Detta är en app

App är en förkortning av engelska ordet application, som betyder applikation eller program på svenska.

En app är ett litet datorprogram eller programvara gjord för läsplattor eller den nya generationens mobiltelefoner, så kallade smartphones.

Det finns appar för allt från väder, banktjänster och spel till kokböcker, foto och info om var olika restauranger ligger.

Applikationerna laddar du ner från olika "butiker" beroende på vilket operativsystem din telefon eller läsplatta har.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.