Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ingen enighet i tullbråket med USA

Uppmärksammad bild från G7-mötet i Kanada.
Uppmärksammad bild från G7-mötet i Kanada. Foto: Jesco Denzel/Bundesregierung via The New York Times

G7-länderna lyckades enas om ett flertal punkter i samband med det nu avslutade mötet i Kanada. Bland annat om kvinnor och flickors utbildning samt på att öka återvinningen av plastprodukter. Men inte om de omstridda handelstullarna.

Donald Trump tog i efterhand avstånd från det gemensamma uttalandet som skickats ut.

Läs mer: Trump hoppar av G7-uttalande – går till attack mot Trudeau 

– Vi har försökt att hitta överenskommelser som fungerar för alla, svarade Kanadas premiärminister Justin Trudeau på en fråga hur president Donald Trumps hot om tullar.

President Trump hotade också med att låta USA gå sin egen väg när det gäller världshandeln och att avsluta handel med länder som svarar med egna tullar.

Exakt hur dessa överenskommelser skulle se ut sa Justin Trudeau inget om.

– Men vi tar inte lätt på dessa hot, de är förödmjukande, sa Trudeau som hotade med egna tullar mot USA den 1 juli.

– Vi kommer inte låta president Trump styra och ställa med oss.

I det gemensamma uttalandet, som Donald Trump i efterhand tog avstånd ifrån,  står endast att man strävar efter att minska tullavgifterna, att slopa dem i vissa fall, samt verka för en fri och rättvis handel och att man kommer att fortsätta arbeta mot protektionism, skriver Reuters.

Några tydliga överenskommelser som förändrar handelpolitiken verkar inte ha kommit ut av mötet. Som det ser ut står sex av G7-länderna enade mot det sjunde, USA.

Frankrikes president Emmanuel Macron kommenterade G7-mötet med att säga att dialogen med Donald Trump ”stoppat en fortsatt upptrappning när det gäller hur man beter sig”, skriver Reuters.

Trump själv ser sig dock som en vinnare. I ett inlägg på Twitter skriver han, från sitt flygplan på väg mot Singapore:

”De förstår fullt och fast vad jag menar. Efter flera årtionden, det blir rättvis och ömsesidig handel!”

Justin Trudeau berättade om flera satsningar på att minska klimatförändringarna och de flesta av G7-länderna beslutade också att satsa fyra miljarder dollar på kvinnor och flickor i krisländer som ska ge dessa en bättre utbildning och möjligheter.

– När de får lika chans att leva så ökar också samhällets vinster.

Fem av G7-länderna enades också om att satsa på att förbättra återanvändningen av  plastförpackningar. Japan och USA skrev inte på. Kanada självt satsar 100 miljoner dollar på att rena haven.

– Men vi enades, alla sju, om att det måste vidtas åtgärder mot plasten, sa Storbritanniens premiärminister Theresa May

När det gäller kampen mot klimatförändringarna fick G7-länderna enas om ett uttalande där USA inte skrev på.

Majoriteten av G7-länderna enades också om att vidta ytterligare åtgärder mot Ryssland om sådana skulle behövas. Justin Trudeau  gjorde också klart för Donald Trump att han inte var ”det minsta intresserad” av att låta Ryssland återkomma till G7-gruppen. Något som premiärminister May också gjorde klart vid en presskonferens senare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.