Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ingen fart på EU:s ekonomi

Europas ekonomi är inne i en mild recession, konstaterar EU-kommissionen i sin vårprognos.

I år bedöms BNP-tillväxten bli noll i genomsnitt i de 27 EU-länderna, för att sedan stiga till blygsamma 1,3 procent nästa år. Tittar man enbart på de 17 euroländerna ser läget något sämre ut. I år spås ekonomin backa med 0,3 procent och nästa år förväntas en tillväxt på 1,0 procent.

Den ekonomiska situationen ser dock mycket olika ut i olika länder.

För de största problemländerna är siffrorna ingen munter läsning.

Spanien har ännu inte behövt be om krishjälp av de andra euroländerna och IMF. Men siffrorna visar på fortsatt besvärligt läge för landet. Budgetunderskottet i år väntas hamna på 6,4 procent och nästa år på 6,3 procent. Det är en bra bit över de mål som EU-kommissionen satt upp för Spanien, och som den spanska regeringen lovat följa.

Nästa år ska det spanska budgetunderskottet vara nere på 3 procent av BNP, enligt dessa rekommendationer. För att det ska klaras måste den spanska regeringen presentera nya åtgärder i sin kommande budget.

Den spanska statsskulden väntas bli 80,9 procent av BNP i år och 87,0 procent 2013. En kraftig försämring har skett de senaste åren. 2009 var statsskulden 53,9 procent av BNP.

Den hårt ansträngda grekiska ekonomin bedöms backa med ytterligare 4,7 procent i år för att nå nolltillväxt nästa år. Statsskulden ligger kvar på skyhöga nivåer; 160,6 procent av BNP i år och 168,0 procent 2013.

Det grekiska underskottet väntas hamna på 7,3 procent av BNP i år och förvärras ytterligare till 8,4 procent nästa år.

– En återhämtning är i sikte, men den ekonomiska situationen förblir bräcklig med fortsatt stora skillnader mellan medlemsländerna, säger EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn i en kommentar.

Den svenska ekonomin klarar sig klart bättre än krisländernas. Tillväxten i år väntas bli blygsamma 0,3 procent, men nästa år spås en tillväxt på 2,1 procent av BNP.

I år spås ett budgetunderskott på 0,3 procent, medan statsfinanserna i princip bedöms vara i balans nästa år, 0,1 procent.

Arbetslösheten kommer att ligga kvar på en hög nivå, cirka 10 procent både i år och nästa år i genomsnitt för de 27 EU-länderna. Men skillnaderna är enorma mellan olika länder.

I Spanien är arbetslösheten 24,4 procent i år och väntas stiga till 25,1 procent nästa år. I Tyskland spås arbetslösheten däremot hamna på 5,5 procent i år, för att sjunka till 5,3 procent 2013.

– Vi har fullt förtroende för den spanska regeringens beslutsamhet att nå de finansiella målen, sade EU-kommissionär Olli Rehn på en pressträff i Bryssel.

Han betonade att prognosen inte har kunnat ta hänsyn till den budget som den spanska regeringen snart ska presentera. Först den 30 maj kommer kommissionen uttala sig om vilka ytterligare åtgärder Spanien måste vidta. Då har kommissionen utvärderat de budgetförslag som EU-länderna enligt nya regler måste lämna in och är beredd att ge rekommendationer.

Rehn tryckte dock på att de regionala regeringarna i Spanien måste få ordning på sina finanser.

– Det är en uppbromsning. Det är en stabilisering och så får vi se när normaliseringen kommer, säger Anders Borg efter fredagens prognoser för tillväxt och arbetsmarknaden i EU.

Han vill samtidigt ta fasta på flera tecken på att en normalisering kommer.

– Valutafonden räknar med en tillväxt i världen på 3,5 procent i år, vilket ju faktiskt är över genomsnittet för de sista tio åren. Men tillväxten ligger inte i Europa. Den ligger inte i den gamla världen, utan i Asien, Afrika och Latinamerika.

Enligt Anders Borg är det när man tittar på EU:s prognoser viktigt att komma ihåg att strukturåtgärder enligt IMF:s beräkningar väntas dra ned eurozonens underskott från 3,5 procent i år till 2,7 procent 2013. Dessutom vill han lyfta fram att det enligt EU:s hållbarhetsrapport har blivit väsentligt stabilare kring de offentliga finanserna i både Spanien och Italien.

– Vi börjar komma så långt att den delen av den finanspolitiska saneringen är på plats. Strukturellt har det skett viktiga beslut, även om fler måste tas innan man kan säkra en återhämtning.

Finanspakten med skärpta budgetregler kommer troligen att genomföras i sitt nuvarande skick, enligt Anders Borg. Han ser samtidigt inga hinder för att den kompletteras med någon typ av tillväxtpakt.

– Det är många länder som ska ratificera och vi har en folkomröstning i Irland, men det har kommit tydliga signaler från den inkommande franska presidenten (Francois Hollande) att han anser att vi bör fullfölja genomförandet av finanspakten, säger han.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.