Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 14:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ingen-finlandsk-utredning-mot-nordea/

Ekonomi

Ingen finländsk utredning mot Nordea

Nordea nordeas vd Casper von Koskull. Foto: Lisa Mattisson

Finländsk polis har beslutat att inte inleda någon förundersökning mot Nordea för misstänkt penningtvätt. De misstänkta brotten anmäldes av Bill Browders fond Hermitage Capital Management i oktober i fjol.

Finländsk polis har beslutat att inte inleda någon förundersökning mot Nordea för misstänkt penningtvätt. De misstänkta brotten anmäldes av Bill Browders fond Hermitage Capital Management i oktober i fjol.

Nordeas aktie lyfter 2,2 procent efter beskedet. Även andra nordiska bankaktier, som Swedbanks och Danske Banks, följer med uppåt.

Polisen motiverar beslutet med att påstådda brott är preskriberade då de begicks före 2009 och att målet inte har sin juridiska hemvist i Finland då de misstänkta transaktionerna ska ha genomförts i Estland och Litauen.

Hermitage avser att överklaga beslutet, skriver fonden i ett pressmeddelande som publicerats på Browders konto på Twitter.

Hermitage anmälde i oktober i fjol misstänkta grova bedrägerier och penningtvätt för 234 miljoner dollar (2,2 miljarder kronor) med hjälp av över 500 bankkonton i Nordea med koppling till den så kallade Magnitskijhärvan.

Enligt Hermitage ska finländska Nordea-konton ha använts för penningtvätten, som ska ha pågått under 2006–2015. Pengarna ska enligt anmälan ha förts över till Nordea-konton från misstänkta företagskunder med konton i Danske Banks estländska filial och den litauiska banken Ukio Bank.

”Om penningtvätt i EU ska stoppas krävs det seriösa och rigorösa åtgärder från brottsbekämpande myndigheter. Baserat på den respons vi har fått i dag från finska utredare är deras inställning vare sig seriös eller rigorös”, skriver Browder i en kommentar.

Enligt Browder kommer de pengar som han menar har tvättats med hjälp av Nordeakonton från ett ryskt skattebedrägeri 2007, där Hermitages ryska fond blev plundrat på totalt 230 miljoner dollar, motsvarande 2,1 miljarder kronor.

Skattebedrägeriet kallas ofta Magnitskijhärvan, då den Hermitage-advokat som utredde fallet hette Sergej Magnitskij. När Magnitskij hade avslöjat bedrägeriet sattes han själv i fängsligt förvar i Moskva, där han under hösten 2009 avled vid 37 års ålder.

Nordea skriver i en kommentar till beslutet att banken har en strikt inställning mot penningtvätt och annan finansiell brottslighet.

”Vi har alltid rapporterat till relevanta myndigheter när vi har sett något misstänkt”, skriver Sakari Wuolijoki, chefsjurist på Nordea Finland i ett uttalande.

Ämnen i den här artikeln:

Nordea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt