Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ingen höjning av USA-räntan

Det blir ingen höjning av den amerikanska styrräntan.

Styrräntan ligger kvar i intervallet 0,25–0,50 procent. Enligt Fed kommer räntan att hålla sig under en procent året ut.

Man räknar med att det blir två höjningar under 2016, vilket är färre än decembers prognoser då man trodde på fyra höjningar. Enligt en Reutersenkät före beskedet räknade de flesta bedömare med att nästa gång Fed höjer räntan blir i juni i år.

Fed skriver ner tillväxtprognosen till 2,2 procent för 2016. Man ser också den skakiga globala ekonomin som en fortsatt stor riskfaktor.

Börserna steg något efter beskedet.

– Feds besked har en duvaktig ton i och med att man drar ned takten på räntehöjningarna, kommenterade Brian Dolan, chefsstrateg på finansbyrån Drive Wealth, den bibehållna räntan.

På onsdagen kom också nya inflationssiffror från USA. De visar att det underliggande inflationstrycket ökade mer än väntat i februari, med draghjälp från hyreshöjningar och högre läkemedelspriser.

Inflationssiffrorna utgör viktigt underlag för beslut om framtida räntehöjningar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.