Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ingenjörer väntar med konkursansökan

De vägrar begära sin arbetsgivare i konkurs. Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer på Saab Automobile i Trollhättan röstade mangrant att vänta med konkursansökan vid ett medlemsmöte på tisdagen.

– Våra medlemmar är oerhört lojala. Det är det sista man vill göra, alla halmstrån ska ta slut först innan man gör det, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges ingenjörer, till TT

– Vi vill gärna avvakta hovrättens beslut, säger Per Bränneby, ordförande för akademikerna på Saab, till TT.

Hovrätten har att besluta om Saab ska få en chans till att visa att man kan gå stärkt ur en rekonstruktion. Tingsrätten i Vänersborg nobbade ju Saab. Det kan ske tidigast under onsdagen.

– Vi har troligtvis en möjlighet att vänta även till torsdag. Detta om tingsrätten inte behöver vårt underlag tidigare för att behandla det.

Enligt Bränneby var medlemsmötet enhälligt om att vänta ut hovrättens beslut.

– Det här känns bra. Om det blir ett positivt beslut så går vi ju in i rekonstruktion och då behöver vi inte göra någon konkursansökan. Och det kommer inte att drabba våra medlemmar (ekonomiskt), vi hamnar ungefär i tid med de andra fackförbunden, säger Bränneby.

Han syftar på att den statliga lönegarantin inte säkrar intjänad lön eller utlägg som är äldre än tre månader från tiden för konkursansökan.

Däremot lämnade IF Metallklubben in sin konkursansökan vid 15-tiden på tisdagen. Eller rättare sagt omkring 1 500 konkursansökningar eftersom konkursprövningen sker individuellt.

– Det känns tråkigt att vi tvingas göra detta. Det var ingenting vi ville göra. Men med tanke på att vår tidsfrist går ut på fredag måste vi göra det, säger Håkan Skött, ordförande i verkstadsklubben, till TT.

Som ett brev på posten kom ett bestridande av konkursansökningarna från de anställda. Saab hävdar ju att bolaget endast har tillfälliga betalningssvårigheter och att man har en lösning på gång. Det är ju detta som hela rekonstruktionsförfarandet handlar om.

Konkurs och rekonstruktion

Företagsrekonstruktion:

För företag som är på obestånd men på sikt har en möjlighet att överleva. Under tiden skyddas bolaget mot konkurs och Kronofogdens utmätningar stoppas. Den statliga lönegarantin gäller — fast det är pengar som ska betalas tillbaka. Saab fick avslag på sin rekonstruktionsansökan av tingsrätten, men överklagade till hovrätten, som beslutar att pröva saken på nytt.

Om det senare blir ja till rekonstruktion väntas konkursansökan förklaras vilande.

Konkurs:

Tingsrätten kallar till konkursförhandling och fattar beslut efter förhandlingen. I Saab-fallet blir det konkursförhandling den 26 september. Vid en konkurs går också den statliga lönegarantin in. Den gäller för lön som tjänats in tre månader före ansökan och en månad efter beslut. Maxbeloppet är fyra basbelopp, drygt 170 000 kronor. Saab har drygt 3 400 anställda i Sverige. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.