Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Inget alliansstöd för slopat veto

Miljöminister Andreas Carlgren (C) vill ta bort det kommunala vetot mot vindkraftverk. Branschen jublar liksom S och V, men förslaget får inget stöd av vare sig kommunerna eller de övriga regeringspartierna.

Enligt en enkät som branschorganet Svensk vindenergi gjorde nyligen ska det kommunala vetot ha stoppat runt 380 planerade vindkraftverk. Dessutom löper ytterligare 750 vindsnurror risk att stoppas, samtidigt som handläggningen av vindkraftsansökningar drar ut på tiden.

Andreas Carlgren vill därför ta bort det kommunala vetot mot vindkraft som det fungerar i dag. Han anser att det nationella intresset måste gå före i vissa fall. Kommunerna bör enligt Carlgren inte bara lyssna till opinioner och säga nej, utan också försöka överbrygga konflikterna.

- Går inte det kan det bli aktuellt att ta bort kommunens vetorätt, säger han till Svenska Dagbladet.

Sågas av övriga alliansen

Men förslaget sågas av såväl kommunerna som de övriga partierna i regeringen.

- Det är ganska uppseendeväckande att hota med att slopa det kommunala planmonopolet, innan den nya lag som redan den inskränker kommunernas möjligheter att påverka vindkraftslokaliseringar har börjat verka, säger Anders Knape, ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting.

Inte heller Moderaterna vill avskaffa det kommunala vindkraftsvetot.

- Det kommunala självstyret är ett fundament, säger energipolitiske talesmannen Lars Hjälmered.

Både Kristdemokraterna och Folkpartiet överraskas av miljöministerns utspel.

- Man ska vara väldigt försiktig innan man ens funderar på att röra ett sådant här kommunalt veto. Det är bra och kan ge synpunkter på vindkraftsetableringar som många upplever som oerhört störande och förstörande för miljön, säger Folkpartiets energi- och näringspolitiska talesperson Eva Flyborg.

Däremot får Andreas Carlgren stöd av såväl vindkraftsbranschen som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

- Det är ett mycket klokt förslag, säger Annika Helker Lundström, vd på Svensk Vindenergi.

Hon betonar att det kommunala självstyret är viktigt, men att formerna för inflytandet behöver förändras.

- Det bör helst ske genom ett förtydligande i miljöbalken om att kommunens synpunkt ska väga mycket tungt, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.