Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 22:55 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ingvar-kamprad-flyttar-hem-till-sverige/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ingvar Kamprad flyttar hem till Sverige

Foto: Fabrice Coffrini/AFP

Efter 40 år som utlandssvensk har Ikeas grundare Ingvar Kamprad tagit beslutet: I höst flyttar han hem till gården i Småland. Efter hustruns död vill han komma närmare släkt och vänner.

Det var 1973 som Ingvar Kamprad lämnade Sverige, först för Danmark och senare Schweiz där han bor i dag. Men efter hustrun Margaretas död i slutet av 2011 har längtan efter att återvända till Sverige vuxit sig allt starkare:

– Jag flyttar tillbaka till Sverige för att komma närmare min familj och mina gamla vänner. Sedan min kära hustru Margareta dog för omkring ett och ett halvt år sedan är det allt mindre som håller mig kvar i Schweiz, säger Ingvar Kamprad i en kommentar till Sydsvenskan, förmedlat via hans talesperson Per Heggenes.

Ingvar Kamprad kommer att bosätta sig på gården utanför Älmhult, uppger Heggenes.

– Det är ett naturligt steg i den sista fasen i livet. Sverige är också ett ställe där man ofta möts inom familjen, säger Per Heggenes.

I och med flytten, som väntas ske mot slutet av året, kommer han också att börja betala svensk skatt igen, en fråga som varit omdiskuterad ända sedan utlandsflytten och överlåtandet av Ikea till två utlandsbaserade stiftelser.

– Ingvar kommer att betala skatt på sin intäkt, precis som alla andra i Sverige. Men flytten har inga andra skattemässiga konsekvenser, säger Per Heggenes.

Det handlar om avkastning från kapitalplaceringar. Däremot får han inga intäkter från sina olika styrelse- och rådgivaruppdrag för bolag inom Ikea-sfären, enligt Heggenes.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.