Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ingvar Kamprad har avlidit – blev 91 år

Ikeas grundare och en av Sveriges största entreprenörer har gått ur tiden. Ingvar Kamprad avled på lördagen efter en kort tids sjukdom, bekräftar Ikea för DN. Det strömmar in hedersbetygelser och farväl på sociala medier. 

Läs mer: Han skickade folkhemmet på export i platta paket

Ingvar Kamprad föddes 1926 i Småland och grundade redan som 17-åring Ikea, som skulle komma att bli hans livsverk.

– Det är med sorg och saknad vi tidigt på morgonen fick beskedet att Ingvar Kamprad har gått bort. Våra tankar går till hans nära och kära. Han lämnar efter sig ett stort tomrum, säger Håkan Svedman, Sverigechef på Ikea.

Enligt Håkan Svedman avled Ingvar Kamprad i sitt hem utanför Älmhult med sina nära vid sin sida.

Han minns Ingvar Kamprad som en fantastisk inspiratör som kommer fortsätta genomsyra Ikeas arbete.

– Han var en entreprenör och fantastisk inspiratör som var insatt i företagets detaljer samtidigt som han hade stor känsla för kundernas behov. Det han har åstadkommit är något alldeles enastående.

Håkan Svedman har träffat Ingvar Kamprad vid några tillfällen.

– Hans förmåga att ge en bättre vardag för många människor smittade av sig och inspirerade vårt sätt att arbeta.

Ingvar Kamprad har inte haft någon operativ roll på Ikea sedan 80-talet.

– Men han har hela tiden inspirerat och kommit med råd om hur vi ska sköta verksamheten.

Svedman minns en person som hade nära till kunderna, gärna tog en varm-korv med dem och hade stor förståelse för människor.

Vad för Ikea lämnar han efter sig?

– Han har lagt en långsiktig grund med en stark vision om en bättre vardag för många människor. Vi ska fortsätta den utvecklingen på alla sätt. 

Anställda på Ikea kommer nu i olika grupper att samlas för att minnas och sörja Ingvar Kamprad.

– Vi sörjer förlusten av vår grundare och kära vän Ingvar. Hans arv kommer att beundras i många år framöver och hans vision, att skapa en bättre vardag för de många människorna, kommer även i fortsättningen att vägleda och inspirera oss, säger Jesper Brodin, VD och koncernchef för Ikea-koncernen i ett pressmeddelande. 

– Vi är oerhört ledsna över Ingvars bortgång. Vi kommer alltid minnas hans hängivenhet och engagemang för att alltid verka för de många människorna. Att aldrig ge upp, alltid försöka bli bättre och att leda genom att föregå med goda exempel, säger Torbjörn Lööf, VD och koncernchef för Inter Ikea. 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.