Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Ingves: Åtgärden kommer inte att räcka

Foto: Paul Hansen

”Finansinspektionens åtgärder är viktiga men samtidigt tror vi att det förslag man lagt fram är en åtgärd som inte kommer att räcka för att motverka en fortsatt skuldbyggnad.” Det säger Riksbankens chef Stefan Ingves i en kommentar till Finansinspektionens förslag till nya amorteringsregler för de svenska hushållen.

– Vi får jobba med de här frågorna ett antal år till, fortsätter han.

Sverige ligger högt i ett internationellt perspektiv, menar Ingves.

– Det är naturligtvis ett bekymmer, säger han.

Skulderna växer snabbt och riskerna ökar i systemet, menar Ingves.

– Det är därför vi tagit upp de här frågorna. Man får fundera på vad som kan göras ytterligare.

– Mer behövs för att bromsa skulderna. Vi tycker det är bra att man vidtar åtgärder men vi tror att det finns goda skäl att fundera över fortsättning.

– Skulderna kommer att fortsätta att öka under överskådlig tid, menar Ingves.

Bland de åtgärder som är tänkbara enligt Ingves är de som tidigare nämnts, det vill säga ränteavdragen, lånetak och mer kapital i bankerna.

– Förslaget får inga stora konsumtionseffekter på hushållen, säger Stefan Ingves.

Han tror inte det kommer att påverka Riksbankens penningpolitik.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.