Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ingves håller öppet för ännu lägre reporänta

Stefan Ingves och vice riksbankschef Martin Flodén.
Stefan Ingves och vice riksbankschef Martin Flodén. Foto: Lars Schröder/TT

Det finns en gräns för hur lågt som reporäntan kan hamna, men ännu har detta inte prövats i verkligheten. I teknisk mening går det nog att sänka mer, anser riksbankschefen Stefan Ingves

För närmare två veckor sedan sänkte Riksbanken reporäntan till rekordlåga -0,5 procent. På tisdagen utfrågades Stefan Ingves om detta i riksdagens finansutskott.

– Vi försvarar inflationsmålet som utgör en hörnsten i svensk ekonomisk politik. Det är viktigt med ett gemensamt riktmärke som skapar stabila spelregler, förklarade riksbankschefen.

Flera av utskottets ledamöter från olika partier efterlyste dock en större flexibilitet från Riksbanken och uttryckte även tvivel på värdet av eventuella valutainterventioner. Det ställdes också frågor om samhällskostnaderna för en längre period med minusräntor.

Men vice riksbankschefen Martin Flodén, som också utfrågades, ryckte ut till försvar:

– Riksbanken följer inflationsmålet på ett flexibelt sätt. Men vi måste se till att trovärdigheten upprätthålls. Annars går det ut över den reala ekonomin, såsom sysselsättning och investeringar.

I huvudlinjerna var Stefan Ingves och Martin Flodén överens, även om de stod på olika sidor vid senaste räntesänkningen. Ingves röstade för och Flodén emot.

Nu framhöll riksbankschefen att det för hans del inte hade varit ett självklart beslut, men att den stora osäkerheten om andra centralbankers planer hade fällt avgörandet.

Enligt Stefan Ingves är Riksbanken beroende av att kronan hålls svag mot övriga valutor, tills den inhemska inflationen tar fart. Hittills har prisuppgången främst kommit från importen, medan priserna på hemmamarknaden ännu stiger långsammare.

Martin Flodén betonade däremot att det knappast behövs fler stimulanser när Sveriges ekonomi redan går starkt och det börjar bli ont om lediga resurser.

Han konstaterade att Riksbankens tidigare räntesänkningar visserligen har fått normalt genomslag på marknadsräntor och kronkurs. Men enligt honom är det tveksamt om en ytterligare sänkning till ännu lägre minusnivå blir lika effektiv.

Stefan Ingves är dock beredd till fler steg, även om de inte behöver betyda att reporäntan sänks igen. Han pekade på andra möjligheter, såsom utvidgade stödköp av obligationer som leder till att mer pengar sätts i omlopp:

– Det finns olika sätt att nå inflationsmålet som Riksbanken kan välja bland. Penningpolitiken ska kunna spela över hela registret och inte vara begränsad till reporäntan, poängterade Stefan Ingves.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.