Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ingves pressar bankerna om kontanter

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Allt färre bankkontor hanterar kontanter, trots att många fortfarande behöver den tjänsten. Det är inte rimligt, skriver Riksbankens chef Stefan Ingves på onsdagens DN Debatt där han kräver att bankerna tar ansvar för kunderna.

Antalet kontanthanterande bankkontor har halverats den senaste fem åren, skriver Ingves, och under den perioden har över 150 kontor stängts helt. Han konstaterar att många – allt från privatpersoner till företag – upplever det som ett problem, inte minst att sätta in.

Med hänvisning till den pågående betaltjänstutredningen kräver Ingves att bankerna tar ansvar för problemet. Han föreslår ett lagkrav på en rimlig nivå för människors tillgång på bankkontor med kontanter, inte minst äldre och glesbygdsboende påverkas av bristen.

Eftersom banker fungerar som ett slags mellanhand i gränslandet hushåll, näringsliv och offentlig sektor är de utsatta för särskilda risker. För dessa har bankerna försetts med den så kallade insättningsgarantin som försäkrar majoriteten av kundernas kapital.

Garantin är naturligtvis en trygghet också för småsparare, men även bankernas verksamhet skyddas av den. ”En rimlig motprestation är att bankerna säkerställer att deras kunder kan betala och ta betalt på ett någorlunda enkelt sätt”, skriver Stefan Ingves.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.