Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ingves-vill-se-flera-atgarder-mot-bobubbla/

EKONOMI

Ingves vill se flera åtgärder mot bobubbla

2 min 3 sek. Så farliga är dina skulder – DN förklarar.
Bild 1 av 1
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ränteavdrag eller införande av skuldkvotstak som recept för att kyla ned bostadsmarknaden? Riksbankschef Stefan Ingves vill se båda alternativen.

– Om jag pratar för mig själv bör man göra båda, säger han i samband med utfrågningen i finansutskottet.

TT Text

Frågan kring vilket alternativ som är mest lämpligt ställdes av vänsterpartisten Håkan Svenneling under utfrågningen av Ingves och vice riksbankschef Martin Flodén. Medan Ingves vill se båda alternativen föredrar dock Floden ett skärpt amorteringskrav som det bättre alternativet på kort sikt.

– Det stärker hushållens egna finanser, säger Flodén, vilket är bra anser han.

Det går dessutom att snabbt dra tillbaka om läget på bostadsmarknaden så kräver, resonerar Flodén som säger att slopandet av ränteavdraget inte löser den höga skuldsättningen på bostadsmarknaden på kort sikt.

Den vice riksbankschefen tonar dock samtidigt ner riskerna för en överhettning i svensk ekonomi som allt fler bedömare talar om.

– Jag har svårt att se några allmänna tecken på överhettning, säger Flodén.

Han pekar bland annat på att lönerna stiger måttligt, priserna likaså och att hushållsparandet är högt.

Flodén ifrågasätter också om den höga byggtakten i Sverige sker på rätt ställen och om det är rätt sorts bostäder som byggs.

– Jag vill inte säga att det är fel sorts byggande men det behövs en ökande bevakning här, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt