Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Insiders passar på att handla i kristider

Finansmannen Fredrik Lundberg storshoppade aktier förra året. För börsens tungviktare som har insyn i bolagen var 2011 ett av de hetaste åren sedan millennie­skiftet. Insiderköpen kan vara signalen på en förestående kursuppgång.

– Totalt har börsens insiders nettoköpt aktier under 2011 för 4 miljarder kronor, säger Erik Lidén, vd för fondbolaget Scientia som specialiserat sig på att ”ta rygg” på börsens toppchefer. Insiders har därmed ökat sin samlade ägarandel med 1–1,5 procent till drygt 10 procent av börsvärdet.

Enligt Erik Lidén har aldrig så många börs-vd:ar under ett enskilt år köpt på sig aktier som under fjolåret. Insideraffärerna signalerar också att det nu stundar en börsuppgång. Erik Lidén räknar nu med att insideraffärerna mattas av, men att börsen i stället kan komma att stiga ”kraftigt” under 2012.

– Vi har studerat insiderfenomenet sedan början 1990-talet och mönstret upprepar sig alltid. Först går småspararna och säljer ut sina innehav när börserna börjar falla. Därefter kommer bolagens tungviktare med insyn och samlar ihop deras aktier till relativt billigare pris.

Erik Lidén beskriver insiderbeteendet som motvalls, de som köper när de oinitierade säljer.

– De ser tidigt att deras bolags aktier är undervärderade och passar då på att köpa.

DN Ekonomi har granskat Finans­inspektionens insynsregister och det visar att under den skakiga börshösten har företagsledare, storägarna och andra insiderpersoner varit i köptagen. Det var de även efter finanskrisen hösten 2008.

Fredrik Lundberg, storägare och vd i Lundbergföretagen, har varit allra flitigast. Både privat och via Lundbergföretagen har han sedan halvårsskiftet köpt aktier i framför allt Sandvik, Skanska, Husqvarna och Volvo.

Andra som har tryckt på köpknappen är Cristina Stenbeck, som i slutet av augusti och september köpte aktier i Kinnevik nästan varje dag. Hon är huvudägare och ordförande i investmentbolaget.

Axel Johnson och dess ägare Antonia Ax:son Johnson köpte i oktober aktier i Axfood för omkring 500 miljoner kronor. I modeföretaget Hennes & Mauritz investerade ordförande Stefan Persson nästan 1,5 miljarder kronor strax efter midsommar.

När en anställd i ett börsnoterat

När en anställd i ett börsnoterat bolag får möjlighet att ta del av hemlig information om bolaget skall bolaget göra en anmälan till Finansinspektionen.

Personen registreras som insynsperson, så kallad insider.

En insider finns vanligen i bolagets absoluta toppskikt som exempelvis vd, finanschef eller styrelse­ledamot.

Det är förbjudet att som insider handla aktier i sitt eget bolag på grundval av icke offentliggjord kurspåverkande information.

Så länge man inte handlar på grundval av hemlig information är det möjligt för insiders att handla aktier också i det egna bolaget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.