Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Inspektörer hinner inte granska byggföretag

Den 4 november dog två polska arbetare hos en österrikisk under­entreprenör vid Fortums värmeverksbygge i Hjorthagen.
Den 4 november dog två polska arbetare hos en österrikisk under­entreprenör vid Fortums värmeverksbygge i Hjorthagen. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Nära hundra tusen byggföretag ska granskas av 45 inspektörer. Det är långt från tillräckligt, enligt branschen. S och MP ville satsa 60 miljoner på Arbetsmiljöverket. Men med dagens budget blir det inga extra pengar.

2014 har varit ett svart år på svenska byggen. Hittills har 14 arbetare dött i olyckor. Det är en ökning jämfört med de senaste åren, då snittet varit en i månaden. Senast den 4 november dog två polska arbetare hos en österrikisk under­entreprenör vid Fortums värmeverksbygge i Hjorthagen, där arbetet pågick dygnet runt.

Utländska byggjobbare är överrepresenterade i dödsstatistiken. Företag från andra EU-länder finns nu på hälften av Stockholms byggen, enligt en uppskattning från fackligt håll. Språkförbistring och bristande kunskap om svenska arbetsmiljökrav ökar riskerna. Även svenska småföretag, som blivit vanligare på stora byggen, har enligt Arbetsmiljöverket dålig koll på arbetsmiljölagen.

Många företag saknar i dag skyddsombud. Därför blir Arbetsmiljöverkets inspektörer ännu viktigare. Men den förra regeringen skar bort en tredjedel av inspektörerna och Sverige har nu bara 0,6 per 10.000 arbetstagare. Det är långt under FN-organet International Labour Organizations, ILO:s, rekommendation.

Andelen inspekterade arbetsplatser är i dag en droppe i havet, konstaterar Jan Swedberg på Arbets­miljöverket.

– De få gånger vi kommer på ett oseriöst företag behöver de bara rätta till bristen för att vid nästa bygge på nytt hoppa över säker­heten, säger Jan Swedberg.

Både facket och Sveriges Bygg­industrier är frustrerade över läget, och över att verkets inspektörer allt oftare saknar tillräcklig branschkunskap.

– Det kan komma någon med erfarenhet från bageribranschen. De har inte en chans att se allt, säger Jörgen Eriksson, ombudsman på fackförbundet Byggnads.

Regeringen Löfven ville 2015 ge Arbetsmiljöverket 60 nya miljoner. Det hade kunnat leda till något fler inspektörer, men nu ser det inte ut att bli så.

De största problemen orsakas av de långa underentreprenörskedjorna, anser Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud på Byggnads i Stockholm.

Vissa kedjor kan vara tio led långa, och alla i kedjan ska göra vinst. Halvvägs ned kan de oseriösa företagen dyka upp. De som dumpar löner, inte betalar skatt, och ofta slarvar med arbetsmiljön.

– Flera gånger i månaden träffar jag arbetare som jobbar all vaken tid. Mest utländska, men även svenska, säger Tomas Kullberg.

Flera fackrepresentanter DN talat med säger att det inte tycks finnas någon gräns för hur fort saker ska gå. Jörgen Eriksson på Byggnads slår fast att det finns en vit marknad, en grå – och en väldigt svart:

– Där existerar inga regler. Där arbetar papperslösa och andra som inte kan säga ifrån. Jag har sett folk få en kniv och ett par handskar och inget mer för att börja asbest­sanera.

Sveriges Byggindustrier, BI, arbetar också hårt för att få bukt med företag som struntar i att betala skatt, dumpar löner och arbetsmiljö:

– I dag är det alldeles för lätt att flyga under radarn, säger BI:s utvecklingschef Peter Löfgren.

– Nu behöver vi mer stöd från politikerna. Till exempel bör det bli obligatoriskt för alla företag som verkar i Sverige att från dag ett anmäla sig till Skatteverket.

Byggolyckor

Byggbranschen har bara har knappt 7 procent av arbetskraften. Ändå stod den 2012 för 48 procent av alla förbud från Arbetsmiljöverket, och 41 procent av myndighetens anmälningar till polis och åklagare.

Detta trots att det bara finns cirka 45 inspektörer för att kontrollera 90 000 företag.

Hittills under 2014 har 14 personer dött på svenska byggen. Det gör byggbranschen till en av de mest olycksdrabbade.

Källa: Byggnads, Sveriges Byggindustirer, ILO, Arbetsmiljöverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.