Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Instagram får ungdomar att må dåligt

Foto: Karly Domb Sadof/AP

En brittisk undersökning rankar Instagram som den värsta sociala plattformen för ungdomars mentala hälsa. Medan Youtube har bäst inverkan.

1.479 personer i åldern 14-24 år fick i en undersökning berätta vilka av de fem populäraste sociala plattformer – Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram och Youtube – påverkar dem mest negativt, skriver BBC.

De fick rangordna de sociala medierna utifrån ämnen som ångest, depression, ensamhet, mobbning och kroppsbild.

Instagram och Snapchat var medierna som hamnade i botten. Medan Youtube är den som anses ha bäst inverkan på ungdomars mentala hälsa. Följt av Twitter och sedan Facebook.

Den brittiska hälsoorganisationen The Royal Society for Public Health, RSPH, varnar nu att sociala medier kan gasa på en mental ohälsa bland ungdomar – eftersom 90 procent av unga personer använder sociala medier. Men betonar också att sociala medier också har en positiv inverkan.

– Det är intressant att se Instagram och Snapchat rankas som de värsta för ungdomars mentala hälsa och välbefinnande – båda plattformarna är väldigt bildfokuserade och det verkar som att de driver på känslor som otillräcklighet och ångest hos unga människor, säger Shirley Cramer chef på RSPH till BBC.

Nu vill flera hälsoexperter att sociala medier inför olika mätningar för att kunna hantera mental ohälsa hos ungdomarna, enligt BBC.

Några förslag var att ungdomar ska få en pop-up-varning när de har använt sociala medier för länge och att ungdomar ska få diskreta tips om var de kan få stöd om de mår dåligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.