Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 14:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/installda-sas-avgangar-trots-avtal/

Ekonomi

Inställda SAS-avgångar trots avtal

01:20. Efter nästan sju dagars strejk är SAS-konflikten löst. "Jag är väldigt nöjd med att vi kan lägga det här bakom oss", säger SAS vd Rickard Gustafson.

SAS ställer in avgångar även på fredagen, trots att strejken är avblåst. Flygbolaget flaggar för fortsatta trafikstörningar de kommande dagarna.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Vi fortsätter informera de passagerare som drabbas, men rekommenderar alla att gå in på vår hemsida för att kolla vad som gäller nu när trafiken ska dra igång som vanligt, Freja Annamatz på SAS presstjänst.

Det kan dröja innan allt har återgått till det normala, påpekar hon, och menar att det är en naturlig konsekvens efter en ”extremt extraordinär händelse”. Några exakta detaljer om hur många avgångar som ställts in eller försenats har SAS inte.

Norska Dagens Næringsliv har räknat till 61 inställda avgångar på 14 av Norges 15 flygplatser där SAS flyger. På svenska flygplatser ser det bättre ut och flygbolaget inskärper att förändringar sker kontinuerligt och att man uppdaterar sin hemsida löpande. Vid 7-tiden på morgonen var ett 20-tal SAS-avgångar inställda i Sverige.

SAS vd Rickard Gustafson under torsdagens pressträff. Foto: Magnus Hallgren

1.600 piloter har strejkat sedan den 26 april sedan Transportföretagen och Svensk pilotförening inte kunnat enas om ett nytt avtal. Parterna stod mycket långt från varandra – krav på 2,3 respektive 13 procents löneökning – men förhandlingarna nådde på torsdagen i mål.

Det treåriga avtalet innebär visserligen 3,5 procent, men facket har sagt att man ändå är nöjd med framgång i andra frågor som arbetstrygghet och förutsägbarhet i schemaläggning. Flera hundra tusen passagerare påverkades av de omkring 4.000 avgångar som ställdes in under tiden strejken varade.

Läs mer:

Pilotföreningen: Vi är nöjda med avtalet 

Andreas Lindberg: SAS har ett stort arbete framför sig med att minimera skadan 

Ämnen i den här artikeln:

SAS
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt