Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Inte aktuellt för M att slopa ränteavdragen

Moderaterna tar strid för ränteavdragen på bolån. Ett avskaffande av ränteavdragen skulle slå hårt mot hushållen, enligt M. ”Det vill vi inte medverka till”, säger partiledaren Anna Kinberg Batra.

På måndagen samlades regeringspartierna och oppositionen till ett första möte om bostadssituationen. Målet är att nå en blocköverskridande överenskommelse med långsiktiga spelregler för bostadsmarknaden. På förhandlingsbordet ligger bland annat en översyn av skattereglerna för bomarknaden och frågor som ska främja ökat bostadsbyggande.

Flera partier har lyft frågan om att fasa ut ränteavdragen på bolån. I regeringen har Miljöpartiet öppet argumenterat för en sänkning av ränteavdragen medan Socialdemokraterna har sagt sig villiga att diskutera frågan. Samtidigt har tre av allianspartierna efterlyst en översyn av ränteavdragen.

Men Moderaterna säger nej till en sådan förändring. Enligt M skulle slopade ränteavdrag leda till kraftiga åtstramningar för hushållen.

– Det vill inte vi medverka till. Särskilt inte när det blir ordentliga åtstramningar i de disponibla inkomsterna efter de skattehöjningar som nu träder i kraft, säger partiledaren Anna Kinberg Batra.

En rad ekonomer har varnat för att hushållens ökade skuldsättning innebär en risk för svensk ekonomi och att ränteavdraget är en bidragande orsak till det. Anna Kinberg Batra pekar på att det just införts amorteringskrav på nya bolån och att det är rimligt att avvakta vad det får för effekt på hushållens skuldsättning. Hon vill se åtgärder som gynnar byggandet av fler bostäder.

– Jag vill se mycket mer byggande men det får inte vara på barnfamiljernas bekostnad. Om det finns fler sätt att få tag på bostad borde det kunna påverka skuldsättningen på sikt, säger hon.

Moderaterna har låtit riksdagens utredningstjänst räkna på vad ett förändrat ränteavdrag skulle innebära för hushållen. Beräkningarna bygger på antaganden och visar att framför allt hushåll i storstäder riskerar att få kraftigt höjda månadskostnader.

– Om man fasar ut ränteavdragen sänder man samtidigt ut en signal till familjerna om att de kommer att få det sämre. Det innebär också stora risker för ekonomin att säga att ni ska gradvis få det lite sämre, säger Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson (M).

Ränteavdragen kostar staten mångmiljardbelopp varje år och om räntorna stiger kommer konsekvenserna att bli ännu större utgifter för staten. Ränteavdragen beskrivs ibland som en tickande budgetbomb men Moderaterna anser ändå att det finns skäl att låta dem vara oförändrade.

– Det blir också ett samhällsproblem att försämra stora grupper av barnfamiljers ekonomi med flera tusen per månad. Om man stryper hushållsekonomin för breda grupper av barnfamiljer får det skadliga effekter som vi inte vill medverka till, säger Anna Kinberg Batra.

Efter måndagens inledande samtal om bostadspolitiken var alla inblandade överens om att diskussionerna förts i en konstruktiv anda. Några konkreta diskussioner om de olika förslagen förekom emellertid inte. Flera möten är planerade under våren.

– Vi behöver vidta åtgärder för att få upp bostadsbyggandet. Vi tror att det blir bättre om vi kan komma fram till breda lösningar, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen är öppen för att diskutera alla frågor utom fastighetsskatten.

– Men vi ser inte att vi ska minska den samlade beskattningen på bostadssektorn, säger Magdalena Andersson.

Fakta.Så mycket får dras av

Ränteavdragen innebär att hushållen får dra av 30 procent för räntekostnader på belopp upp till 100 000 kronor.

När räntekostnaden överstiger 100 000 kronor får endast 21 procent av räntan dras av på den del av beloppet som överstiger 100 000 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.