Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 18:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/inte-for-sent-att-borja-plugga-i-var-over-7000-kurser-oppna-for-sen-anmalan/

Jobb & karriär

Inte för sent att börja plugga i vår – över 7000 kurser öppna för sen anmälan

Går du i pluggtankar? Många av landets skolor har fortfarande öppet för sen anmälan till vårterminen.
Går du i pluggtankar? Många av landets skolor har fortfarande öppet för sen anmälan till vårterminen. Foto: Anders Wiklund / TT

Är du sugen på att plugga i vår? Det är ännu inte för sent att söka utbildningar. Av totalt 10.897 utbildningar är 7.772 fortfarande öppna för anmälan, enligt Antagning.se.

– Finns det en ledig plats och du uppfyller kraven så kommer du in, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet.

Coronapandemin har för många inneburit att livet förändrats radikalt. Somliga har blivit uppsagda från sitt arbete, andra har tagit ett kliv framåt i karriären. En av de tydligaste coronaeffekten har synts bland landets högskolor, yrkeshögskolor och universitet. 2020 var året då rekordmånga valde att sätta sig i skolbänken.

Och för dig som är sugen på att hoppa på en utbildning i vår – men missade sista anmälningsdatumet – är det ännu inte för sent. I dagsläget är 7.772 kurser eller program ännu inte fullsatta – och därmed öppna för sen anmälan. Av dem är 5.007 på grundnivå, och kräver inte tidigare studier på universitet eller högskola.

– Många utbildningar är ännu öppna för sen anmälan på Antagning.se. Om det blir avhopp kan en reservplats räcka för att bli antagen, även efter att terminen startat. Kolla närmare med lärosätet du sökt till, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet.

Men även om högskolan tar emot och behandlar sena anmälningar, är man inte garanterad att få en plats om man söker. Förutsättningarna att ha de förkunskaper som krävs – och att vara behörig till utbildningen – gäller även om det finns många platser kvar. Dessutom kan det finnas en reservlista från tidigare sökande – trots att utbildningen fortfarande är öppen för sen anmälan. Då spelar det ingen roll om den som söker via sen anmälan har bättre betyg – personer på reservlistan går ändå före i kön.

– Dessutom kan det vara flera som anmäler sig sent till en utbildning, som kanske bara har ett fåtal platser kvar. Det är alltså inte säkert att man får en studieplats bara för att anmälan fortfarande är öppen, säger Anders Gardikro, enhetschef studentavdelningen vid Uppsala Universitet.

Han kan inte peka ut någon särskild kategori av kurser eller program som vanligtvis har många platser kvar efter ordinarie söktid, men menar att bland fristående kurser brukar det finnas platser kvar.

Bild 1 av 2 Anders Gardikro tipsar den som är intresserad att studera i vår att hålla koll på Antagning.se den närmsta tiden.
Foto: Uppsala universitet
Bild 2 av 2 Vid Uppsala Universitet finns fortfarande platser till fristående kurser samt lärarprogrammen.
Foto: Jorma Valkonen/TT

Dessutom finns i år flera platser kvar på en del lärarprogram vid Uppsala universitet. Totalt finns 141 lärarutbildningar på grundnivå (kurser eller program) bland landets lärosäten som är öppna för sen anmälan på Antagning.se.

– Det har visserligen kommit in ett antal ansökningar till lärarprogrammen, men alla sökande är inte behöriga och därför finns ett antal platser kvar där, säger Anders Gardikro och fortsätter.

– Är man intresserad av att plugga så finns det platser, mitt tips är att titta runt på sidan och hålla koll på utbildningarna man är intresserad av, säger han.

Antalet behöriga som sökte någon form av utbildning på Antagning.se var efter andra urvalet 265.803 personer, vilket kan jämföras med 235.885 personer till vårterminen 2020. Det är en ökning med 13 procent eller nästan 30 000 sökande. Och trots att regeringen skjutit till pengar för fler studieplatser under coronaåret, har konkurrensen ökat. Inför årets vårtermin har 70 procent av de behöriga sökande erbjudits plats på en utbildning, jämfört med 74 procent 2020.

Åke Lernefalk menar att det högst troligt att coronapandemin och den skakiga arbetsmarknaden bidragit till det ökade studieintresset, som synts bland både förstagångstudenter och de som velat bygga på sina studier med en vidareutbildning.

– Vi har sett ökningen under hela året, och vi har aldrig haft så högt tryck inför en vårtermin som nu, det är rekord, säger han.

Läs mer: Regeringen miljardsatsar på yrkeshögskolor: ”Fler ska kunna studera 2021”

Läs mer: Regeringen satsar 1 miljard på 12.000 nya utbildningsplatser

Ämnen i artikeln

Högskolan
Uppsala
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt