Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Internationella medier: Svensk uppfostran skapar snorungar

”Svensk uppfostran har skapat en nation av snorungar”, är rubriken i engelska Telegraph medan South China Morning Post konstaterar: ”Svenska barn bortskämda på grund av förbud mot aga”. Roten till dessa och många andra artiklar runt världen de senaste dagarna är en ny svensk bok om barnuppfostran.

David Eberhard har skrivit flera uppmärksammade böcker förr. Exempelvis ”I trygghetsnarkomanernas land”, och ”Ingen tar skit i de lättkränktas land”, böcker som väckt viss debatt i Sverige. Med sin senaste bok ”Hur barnen tog makten” kommer reaktionerna från hela världen. 

Förutom de rubriker som nämns uppe i denna artikels ingress har boken uppmärksammats i länder som Malaysia, Ecuador och Brasilien. Författaren, psykiatern och sexbarnspappan Eberhard berättar för DN hur han själv upplevt de senaste dagarna.

– Tidningar, radio och tv från flera länder har hört av sig. Det var jag inte riktigt beredd på. Att bli uppringd av en radiostation i Australien gör en lite förvånad. Även BBC och fransk tv har ringt och bett mig medverka framöver.

Eberhards nya bok har som utgångspunkt att barn får bestämma för mycket i svenska familjer. Det, menar han, är varken bra för barn eller föräldrar.

Vad kan det vara som gjort det här till en internationell nyhet?

– Två saker. En uppskattar jag, den andra inte. För det första så är det ett internationellt fenomen jag skriver om. Man ser det påtagligt i framför allt anglosaxiska länder och i västvärlden, att barnen styr. Den andra sidan är att Sverige ofta anses vara ett föredöme. Då används min bok av vissa som ett varnande exempel: Se hur det gick i Sverige.

En brasiliansk kristen nyhetssajt, Gospel Prime, skriver att ”Eberhard skrivit en bok som kritiserar landets förbud mot barnaga”. Vad säger du om beskrivningen?

– Ingenstans i min bok och aldrig i någon intervju har jag sagt att jag är för barnaga. Men nu har jag börjat få en del mejl från upprörda personer i Brasilien. Jag visste inte om att det vinklats så. Folk läser in vad de vill i texter, det är uppenbart.

Samma sajt kallar din bok för ”en väckarklocka för det brasilianska samhället där kongressen är i färd med att rösta om en lag om barnaga”. Vad tänker du om det?

– Det är olyckligt. Min bok handlar inte om barnaga eller inte. Den handlar om uppfostran eller fullständig brist på uppfostran.

Vad hoppas du att boken ska leda till?

– Min förhoppning är att föräldrar ska få tillbaka lite självförtroende och våga fatta beslut och säga ifrån. Barnen far inte så illa av tillsägelser som man lätt har för sig.

Bland den internationella fokuseringen på svenska ”snorungar” i kölvattnet av Eberhards bok så påpekar ändå engelska The Independent att Sverige nyligen rankades femma av FN-organet Unicef när det kommer till barns allmänna välfärd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.