Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Internationella pressen på Venezuelas president ökar

BOGOTÁ/DN

Den internationella pressen på Venezuelas president Nicolás Maduro blir allt hårdare. USA:s finansdepartement utökar nu sanktionerna mot ledningen och fryser även tillgångarna för Maduros fru, den före detta talmannen, Cilia Flores.

Nicolás Maduro har regerat kraftig på beslutet och uppmanar USA:s president Donald Trump att inte bråka med hans fru.

– Du bråkar inte med min familj. Var ingen fegis, sa Maduro i ett uttalande.

Läs mer: Carl Johan von Seth: Därför flyr venezuelanerna från hyperinflationen 

I sitt tal till FN:s generalförsamling gick Donald Trump hårt åt Nicolas Maduro och sa att Venezuela är ett ”riktigt dåligt ställe”. Han varnade också Maduro för att han vilken dag som helst kan bli avsatt av sin egen armé.

– Venezuela styrs av en regim som kan störtas väldigt snabbt av militären om den bestämmer sig för att göra det, sa han.

Problemet är att Donald Trump inte gjort sin venezolanska läxa. För att militären ska hålla sig trogen Maduro har presidenten höjt deras förmåner och gett dem fria händer att hantera kokainsmugglingen från Colombia. Så länge generalerna, som även fått sina tillgångar frysta i USA, fortsätter att tjäna miljontals kronor på att smuggla kokain via floden Orinoco i Venezuela är de trogna sin ledare. För att störta Maduro krävs mer än så. I förra veckan uteslöt inte ordföranden för De amerikanska staternas organisation, OAS, att en militär invasion kan bli nödvändig för att frigöra befolkningen från diktatorn.

USA:s president Donald Trump gick hårt åt Maduro under sitt tal i FN:s generalförsamling.
USA:s president Donald Trump gick hårt åt Maduro under sitt tal i FN:s generalförsamling. Foto: Nicholas Kamm/AFP

Venezuela är i dag världens sämsta land att leva i som inte befinner sig i krig. Befolkningen svälter och dör av enkla åkommor som diarré, eftersom det inte finns någon antibiotika på sjukhusen. En annan vanlig dödsorsak är hepatit som inte heller går att behandla på grund av läkemdelsbristen. I ett desperat försök att råda bot på den akuta hälsosituationen i landet bjöd Maduro in ett militärt sjukhusfartyg från Kina som under en vecka ska ligga vid kusten nedanför huvudstaden Caracas och behandla venezolanska patienter.

– Det finns inget liv kvar i Venezuela. Jag uppmanar alla som kan att lämna landet, säger Andrés Chavarro.

Läs mer: Statligt anställda beordrades visa sitt stöd för Maduro 

Han är en av hundratusentals venezolanska flyktingar som flytt till grannlandet Colombia och försörjer sig genom att sälja drycker vid en busshållplats i centrala Bogotá.

– Alla pengar jag får över skickar jag till mina släktingar i Venezuela, men regimen har ändrat valutareglerna och konfiskerar allt högre belopp själva, klagar han.

”Du bråkar inte med min familj. Var ingen fegis”, sa Maduro i ett uttalande gällande USA:s beslut om sanktioner och frysta tillgångar för Maduros fru Cilia Flores.
”Du bråkar inte med min familj. Var ingen fegis”, sa Maduro i ett uttalande gällande USA:s beslut om sanktioner och frysta tillgångar för Maduros fru Cilia Flores. Foto: Federico Parra/AFP

Vad som retar upp honom är att regimen själva lever i överflöd. För två veckor sedan mellanlandade Nicolás Maduro och hans fru i Istanbul efter att ha varit på ett statsbesök i Kina. Paret gick på lyxkrogen Nusr-Et, som drivs av den turkiske stjärnkocken Salt Bae, och delade bilder på sociala medier när de värkte i sig oxfilé, en vara som inte längre går att få tag på i Venezuela.

– De två får mig att tänka på Rumäniens gamla diktator. Vad han nu heter?

– Nicolae Ceaușescu, fyller jag i.

– Se, de har till och med samma förnamn, säger Andrés Chavarro.

Läs mer: Maduro stoppar trafiken till öar 

USA:s finansminister försvarar sitt beslut att sätta upp Maduros fru på sanktionslistan med att hon ingår i plundringen av oljelandets tillgångar.

– Regimen i Venezuela plundrar systematiskt landets tillgångar, sa Steve Mnuchin.

Nicolas Maduro försvarar sig med att USA försöker dölja sina egna oförrätter i Latinamerika och har tagit en bild tillsammans med Venezuelas generaler, där han tackar för att de ”omger honom med värdighet”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.