Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Intressant börsvecka i USA väntar

Jobbsiffror och andra nyckelsiffror under nästa vecka kan ge amerikanska aktier en skjuts uppåt.

På långfredagen visade nya BNP-siffror att den skarpa inbromsningen i den amerikanska ekonomin, som många förväntat sig inte blev så farlig som väntat, bland annat för att den privata konsumtionen gick bättre än väntat.

Nästa vecka släpps bland annat jobbsiffror och så länge de inte sticker i väg alltför mycket i någon riktning kan investerarna få råg i ryggen. För svaga siffror kan däremot spä på oron för en recession, medan för starka siffror kan spä på spekulationer om kommande ränteökningar.

Brad McMillan vid Commonwealth Financial i amerikanska Massachusetts säger att aktiekurserna framöver i stort kommer att påverkas av vilket resultat företagen kommer att kunna visa upp. Enligt en sammanställning av Reuters gissar analytiker på ett vinstfall på i genomsnitt 6,9 procent för första kvartalet, betydligt under den ökning på 2,3 procent som analytikerna trodde på i början av året.

McMillan bedömer att prognoserna kan vara i deppigaste laget. Den senaste försvagningen av dollarn och stabiliserade oljepriser spelar exempelvis in. Och företag som lyckas prestera bättre än prognoserna kan därmed få en rejäl kursökning.

– Vad vi sett de senaste veckorna är egentligen bara ett återvändande till det normala. Nu är vi inne i en "visa mig"-fas, och det kommer att handla om resultaten, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.