Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/intrum-aktien-stoppas-efter-felskickat-mejl/

Ekonomi

Felskickat mejl låg bakom handelsstopp i Intrum

Foto: Thomas Karlsson

Kredithanteringsbolaget Intrums aktie handelsstoppades efter misstankar om en läcka kring den kommande kvartalsrapporten. ”Läckan” visade sig senare vara ett felskickat mejl. 

– Human error helt enkelt, säger vd Mikael Ericson till DN.

All handel med börsnoterade Intrums aktie är stoppad tills vidare, meddelade Stockholmsbörsen under tisdagsförmiddagen. 

Orsaken till handelsstoppet var en misstänkt läcka kring den kommande kvartalsrapporten, förklarade Viktor Lindeberg, bolagets chef för investerarrelationer, först. 

– Vi befarade att information i vår Q4-rapport, som vi ska släppa i morgon, hade läckt och därför vill vi vara proaktiva och se till att alla får samma information samtidigt genom att dels tidigarelägga vår rapport. Men också genom att handelsstoppa aktien fram till den rapporten kommer ut, förklarade han. 

Strax efter halv tolv släpptes sedan rapporten som visade på bland annat ökad omsättning och höjd aktieutdelning. 

När DN når Intrums vd Mikael Ericson ger han en tydligare förklaring till händelsen – ett felskickat mejl. 

– Vi har ju en skyldighet att säkerställa att det finns symmetri i informationen till marknaden. När vi har misstankar om att rapporten finns utanför huset agerar vi direkt, säger han. 

Vad var det som hände? 

– Human error helt enkelt. Någon upptäckte plötsligen att man skickat ett mejl till fel adress och därför så agerade vi omedelbart. Det är inte så att vi såg någon rörelse på börsen eller så men vi agerade direkt för att säkerställa att informationen som fanns utanför huset inte kunde användas helt enkelt.

Vad gör ni nu? 

– Det är klart att när sådant här inträffar så manar det alltid till eftertanke och genomgång av rutiner, men som vi ser det nu är det helt enkelt ett mänskligt misstag som har skett och då valde vi att ta det säkra före det osäkra och agera omedelbart, säger Mikael Ericson.

Vid 12.30 ska handeln med aktien ha återupptagits, uppger Stockholmsbörsens ägare Nasdaq på sin hemsida.