Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/investerare-besvikna-trots-ljus-prognos-for-japan/

EKONOMI

Investerare besvikna trots ljus prognos för Japan

Det går fortfarande bra för de japanska företagen, men den positiva utvecklingen visar tecken på att mattas av. Så kan man sammanfatta onsdagens kvartalsrapport - den så kallade tankan - från den japanska centralbanken.

Siffrorna från Bank of Japan var en besvikelse för investerarna som snabbt såg till att realisera vinster från de senaste månadernas kraftiga börsuppgång.

Talesmän för banken antydde samtidigt att kreditåtstramningar kan vara på gång, något som lade ytterligare sordin på aktiehandeln och fick index att falla med närmare 2 procent.

Trots att tankan helt och hållet bygger på subjektiva framtidsprognoser från ett antal företagsledare tillmäts undersökningen stor betydelse och ses som en av de mest tillförlitliga värdemätarna på hur det står till i den japanska ekonomin.

Värt att notera är att de små och medelstora japanska företagen åter börjar se framtiden an med tillförsikt. Inte sedan 1991, som brukar anges som det år då den japanska bubbelekonomin definitivt kollapsade, har de mindre företagen varit så optimistiska som nu.

Statliga direktiv har gjort att bankerna blivit mer generösa när det gäller att låna ut pengar till små­företag. Samtidigt har den positiva utvecklingen för storföretagen gynnat deras mindre underleverantörer.

Storföretagen tycks däremot ha drabbats av växtvärk efter att stadigt ha ökat produktion och försäljning under de senaste åren. Order­ingången från Kina och and­ra viktiga exportmarknader har mattats något jämfört med början av året. En viss oro finns också över tillståndet i den amerikanska ekonomin där centralbanken på tisdagen höjde styrräntan med en kvarts procentenhet.

Sammantaget ser det dock bra ut för Japan. Hjulen har börjat snurra efter drygt ett decennium av nedskärningar och vikande efterfrågan. Med undantag av elektronikbranschen tycks den förlamande deflationen vara på väg att släppa taget.

Å andra sidan åtnjuter tillverkarna av platta teveapparater en sällan skådad försäljningsboom just nu, något som räckt mer än väl för att uppväga krympande vinstmarginaler. Frågan är möjligen vad som händer när flertalet av de japanska hushållen inhandlat en platt teve.

Vad gäller penningpolitiken kan en åtstramning komma i fråga tidigast i april nästa år.

Bedömare i Tokyo menar att centralbanken visserligen har tillräckligt på fötterna för att våga tro på en återhämtning i den inhemska ekonomin.

Frågetecken för utvecklingen i omvärlden i kombination med att det i nuläget inte finns någon större risk för överhettning gör dock att banken sannolikt väljer att vänta i några månader innan den vidtar åtgärder som kan störa den positiva trenden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt