Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Domstol stoppar IOGT-NTO:s säljmetoder för lotter

Other: Henrik Montgomery/TT

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO förbjuds i domstol att använda tidigare metoder att sälja lotter till Miljonlotteriet. Det uppger Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Det var Konsumentombudsmannen som stämde föreningen i december efter att många konsumenter vittnat om påstridiga telefonförsäljare.

Enligt Konsumentombudsmannen handlade det bland annat om säljarna uppgett att de som ringts upp hade pengavinster att hämta och att de inte handlade om försäljning eller prenumeration.

"Domstolen ger Konsumentombudsmannen rätt i kritiken mot IOGT-NTO:s sätt att sälja lotter under namnet Miljonlotteriet" skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande. 

– Vi uppskattar att domstolen delar vår syn på den vilseledande marknadsföring som IOGT-NTO använt. Den aggressiva försäljningen har drabbat många konsumenter under lång tid, säger Carolina Andersson, processråd hos KO. 

I domen finns sju förbud och krav listade och om föreningen bryter mot någon av punkterna hotar ett vite om tre miljoner kronor. Domstolens beslut gäller direkt och tills målet avgjorts av domstolen.

– Vi beklagar det här beskedet, men inväntar nu resultatet på den juridiska processen, säger Johnny Foglander, pressekreterare på IOGT-NTO.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.