Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Iphoneanvändare får betala extra till kompositörer

Foto: Marcio Jose

Den som köper en Iphone får i framtiden betala en extra summa till kompositörer och andra upphovsmän. Det har Svea hovrätt fastställt i en dom mot Telia Sonera.

Det är organisationen Copyswede som har stämt Telia Sonera. Copyswede företräder upphovsmän och konstnärer. Organisationen vill ha 70 miljoner kronor från bolaget som ersättning för så kallad privatkopiering. Enligt lag ska tillverkare och importörer av inspelningsutrustning betala kompensation till upphovsmän för utrustning som kan användas för privat kopiering.

Därför ska försäljarna av Iphone betala ersättning, menar Copyswede.

Organisationen har förhandlat med telebranschen om saken. Men Telia Sonera och andra bolag har inte velat betala. Branschen menar att telefonerna i huvudsak används för annat än kopiering.

Det ledde till att Copyswede valde att stämma Telia Sonera.

– Det är ju en viktig aktör, men tanken är att ersättningen ska gälla hela branschen, säger Mattias Åkerlind, vd för Copyswede.

I somras beslutade Södertörns tingsrätt att ge Copyswede rätt. Domen överklagades men i förra veckan gick Svea hovrätt på samma linje.

Domen innebär att Copyswede har rätt att kräva ersättning. Däremot har inte hovrätten avgjort hur mycket pengar som Telia ska betala.

– Det blir nästa steg, säger Mattias Åkerlind.

Han vill inte säga om organisationens krav på 70 miljoner kronor kommer att stå fast.

– Som mest kan det handla om en ersättning på 4 kronor per gigabyte minne, säger han.

Telia har motsatt sig kraven. De flesta använder inte Iphone för inspelningar, menar man och anser att domen kommer innebära ökade kostnader för konsumenten.

– Det här är en principiellt viktig fråga. Vi ska analysera domen och med största säkerhet vill vi få den prövad i högre instans, säger Roija Rafii, pressinformatör på Telia Sonera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.