Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Iran köper 100-tals passagerarplan

Frankrike ska skriva kontrakt med Iran om försäljning av 114 passagerarplan av modellen Airbus, uppger Irans transportminister Abbas Akhoundi.

Avtalet som ska undertecknas på onsdag offentliggörs bara någon vecka efter att de ekonomiska sanktionerna mot Iran har lyfts.

– Vi har förhandlat i tio månader, men på grund av sanktionerna fanns tidigare ingen möjlighet att betala för dem (flygplanen), säger Akhoundi.

Iran är i desperat behov av att förnya sina passagerarplan. För närvarande har landet endast 150 fungerande flygplan. Den iranska presidenten Hassan Rouhani besöker i veckan Frankrike i syfte att öka handelsförbindelserna mellan länderna.

Iran är även intresserat av att köpa över 100 plan från amerikanska Boeing, säger vice transport minister Asghar Fakhrieh Kashan till Reuters.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.